Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série dopravních nehod na Vysočině

Namrzlé silnice potrápily včera ráno řidiče na Vysočině. Od čtvrté hodiny ranní do desáté hodiny dopolední zasahovali hasiči na Vysočině u devíti dopravních nehod. Při nehodách bylo pět lidí zraněno.

Ilustrační foto

Nejvíce nehod evidujeme z oblasti Havlíčkobrodska – 4 nehody. Bez nehod se ale neobešlo ani Třebíčsko, Žďársko a Jihlavsko. V rámci mezikrajské výpomoci vyjeli hrotovičtí profesionální hasiči také ke dvěma dopravním nehodám u obce Rešice (okres Znojmo, Jihomoravský kraj). Nejprve zde havarovalo osobní vozidlo, které po nehodě skončilo převrácené na střeše. Nehoda byla na tísňovou linku hasičů ohlášena v 07:25 hod a obešla se bez zranění. O čtrnáct minut později se odehrála velmi vážná nehoda autobusu. Při této nehodě utrpělo zranění pět lidí.

Hlášení o první dopravní nehodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina v 04:12 hod. Podle ohlašovatele došlo u obce Šlapánov k nehodě osobního vozidla a ve voze měly být dvě zaklíněné osoby. K nehodě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Havlíčkův Brod společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Přibyslavi. Průzkumem hasiči zjistili, že v místě havarovala nezávisle na sobě dvě osobní vozidla. Jedno z vozidel narazilo při nehodě do stromu, druhé skončilo po nehodě v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění osob. Jednotky zajistily havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin.

V 04:39 hod havaroval nákladní a osobní vůz u Stonařova. Po nehodě skončila vozidla mimo komunikaci. I tato nehoda se naštěstí obešla bez zranění osob. Hasiči zajistili havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin a provedli vyproštění vozidel. U nehody zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Třešť společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů ze Stonařova.

Dvě minuty po páté hodině ranní se střetla dodávka s autobusem na komunikaci u Bartoušova na Havlíčkobrodsku. Při nehodě byly lehce zraněny dvě osoby z dodávkového vozidla. Zdravotníci ošetřili zraněné na místě. Posádka autobusu vyvázla z nehody bez zranění. Komunikace v místě byla zcela neprůjezdná. Havlíčkobrodští profesionální hasiči zajistili havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin.

Bouralo se také na ulici U Zlatého křížku ve Velkém Meziříčí. Nehoda osobního vozidla byla hasičům ohlášena v 05:09 hod a obešla se bez zranění osob. Vyproštění vozidla a jeho zabezpečení proti požáru a úniku provozních kapalin provedla zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Velké Meziříčí.

Čtyři osobní vozidla se srazila u obce Lípa na Havlíčkobrodsku. Hlášení o nehodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina v 05:25 hod. Komunikace spojující obce Lípa a Dobrohostov zůstala po nehodě zcela neprůjezdná. Z místa převezli zdravotníci sanitními vozy k ošetření do nemocnice dvě zraněné osoby. Havlíčkobrodští profesionální hasiči zajistili vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin.

V 07:32 hod havaroval sanitní vůz u obce Bobrůvka na Žďársku. Nehoda se obešla bez zranění osob. Zajištění vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin provedla jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou.

V 07:33 hod havaroval autobus u obce Knyk na Havlíčkobrodsku. Nehoda se obešla bez zranění osob. Podobná nehoda se odehrála jen o necelou půlhodinu později u Volevčic na Jihlavsku. Autobus částečně uvízl v příkopu. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Telč. Zásah jednotky však nebyl nutný. Po provedení posypu Správou a údržbou silnic autobus mohl pokračovat dál ve své jízdě.

Bouralo se také u Mladoňovic na Třebíčsku. K nehodě nákladního vozidla byla v 08:17 hod vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jemnice. Při nehodě utrpěl zranění řidič vozidla a byl zdravotníky sanitním vozem převezen k ošetření do nemocnice.

Příčiny dopravních nehod vyšetřuje Policie ČR.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet