Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zasáhl část střechy bývalých sýpek

Dne 11. 3. 2011 v 06:31 hod. byli hasiči informováni o požáru zemědělského areálu ve Zdounkách.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Morkovic-Slížan, které postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Zdounky, Zborovice, Morkovice, Roštín a Šelešovice. Ze Zlína na místo vyjel velicí důstojník směny a z Kroměříže ředitel územního odboru.

Od prvního hlášení bylo zřejmé, že se může jednat o rozsáhlý požár. Operační důstojník následně vyhlásil II. stupeň požárního poplachu a na událost vyjelo více než deset zásahových vozů, včetně výškové techniky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár bývalých sýpek.

Velitel zásahu z místa potvrdil, že plameny je zasažena jedna třetina objektu bývalé zemědělské usedlosti o délce 80 metrů. Postupně bylo rozvinuto více proudů vody a intenzivním požárním útokem se podařilo požár lokalizovat asi po půlhodině prací.

07:20
Hasičům se mimořádně rychle podařilo zastavit jak šíření plamenů po střeše, tak i následně dohasit zbylá ohniska zničené střechy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasiči dál preventivně prohledávají okolní prostor. Vedle zasaženého zemědělského objektu byla nalezena požárem zničená bouda, odkud se požár pravděpodobně rozšířil.

07:30
Velitel zásahu hlásí celkovou likvidaci požáru. Na místo přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který začal požářiště ohledávat.

08:40
Krajský vyšetřovatel hasičů ze Zlína potvrdil, že požár vznikl v malém přístavku a dále se rozšířil na střechu velkého objektu.

10:30
Vyšetřovatel hasičů poskytl další informace k požáru. Pro nevyloučené nedbalostní nebo úmyslné jednání neznámé osoby je případ nadále ve společném šetření hasičů a policie. Na místo byl vyslán speciálně cvičený pes pro vyhledání akcelerantů hoření. Objekt byl volně přístupný. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v řádech statisíců korun.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet