Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořela chata, hasiči se nemohli dostat na místo

Dne 12. 3. 2011 v 10:04 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Podkopné Lhotě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Slušovic, Podkopné Lhoty, Trnavy, Kašavy a Držkové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru domu na samotách v rekreační oblasti nad obcí.

Černý oblak kouře byl viditelný až k více než deset kilometrů vzdálené obci Lípa. Během příjezdu na místo tak bylo hasičům jasné, že se jedná o velmi rozsáhlý požár.

Dojezd na místo požáru se ale zkomplikoval v momentě, kdy cisterny přijely do chatové oblasti. Zledovatělé, rozbahněné a lesní cesty je nepustily dál a hasiči se snažili najít náhradní trasy. Ani na těch to nebylo lepší a cisterny postupně zapadly v těžkém terénu. Nejblíže se dostala cisterna, která zůstala stát asi 500 metrů od hořícího objektu.

Velitel zásahu se na místo dostal terénním vozem ochotných místních občanů. Průjezd komplikovaným terénem byl i tak náročný a první hasiči k hořícímu domu doběhli 40 minut po ohlášení na tísňovou linku. Velitel zásahu potvrdil, že požárem je zasažen kompletně celý dům a jeho záchrana není možná. Těžko řešitelná situace postavila velitele do nelehkých rozhodnutí. Postupně přibíhající hasiči byli veleni na ochranu okolí a uhašení drobných ohnisek požáru v suché trávě.

Silnější vítr roznášel hořící části do okolí a hasiči se věnovali především zabránění rozšíření požáru na porost a blízký les. Pomocí lopat hasili drobná ohniska a neustále procházeli široký pás porostu v okolí.

Další hasiči mezitím postupně natahovali vodní vedení a kaskádovitě napojovali jednotlivé cisterny. Stovky metrů hadic se podařilo dostat nakonec až k domu a požární útok s proudnicí začal devadesát minut po ohlášení požáru. Voda byla směřována na sražení plamenů uvnitř domu, v přístavku se dřevem, na zničené konstrukce stropů a dřevěné lešení před objektem.

Velitel zásahu hlásí v 11:52 lokalizaci požáru. Ta byla oddálena především více než hodinovou prodlevou s přísunem hasiva. Vetší zděný a podsklepený dům kompletně vyhořel, včetně přístavku a veškerého vybavení. Na místo dorazil vyšetřovatel, který začal svou práci.

Požár je ve 14:00 zlikvidován. Velitel zásahu potvrdil, že v domě nikdo nebyl a došlo tak pouze ke škodě na majetku. Na místě nadále zůstávají dvě jednotky dobrovolných hasičů, které budou požářiště hlídat před případným dalším rozhořením. Zásahem se podařilo uchránit okolní porost.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet