Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kráva se propadla do jímky, hasiči řezali střechu

Dne 12. 3. 2011 v 06:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně březí krávy v obci Liptál.

Na místo postupně vyjely tři jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína, Zlína a Otrokovic se zásahovými vozy a jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že během noci došlo k pádu březí krávy do sběrné jímky kravína.

Během noci se nejméně dvě krávy dostaly z výběhu uvnítř kravína. Jedna se zaklínila u vchodu a druhá se propadla otvorem do částečně kryté velké sběrné jímky kravína. První krávu se pracovníkům družstva podařilo vyprostit, ale na vytažení druhé museli být povoláni hasiči.

Po příjezdu hasičů ze Vsetína se ukázalo, že kráva je až po krk ve výkalech a při vysílení hrozí utonutí. Bylo nutné rychle zahájit čerpání jímky, do čehož se zapojili sami družstevníci. Po odčerpání výkalů se ukázalo, že kráva pádem do jímky neutrpěla žádné zlomeniny, ani jiná viditelná zranění. V prostoru velké jímky se následně kráva mohla volně pohybovat, což zvíře uklidnilo.

Velitel zásahu si nechal na místo vyslat speciál lezecké skupiny ze Zlína, ve kterém je vyprošťovací trojnožka s dostatečnou nosností. Po dojezdu však bylo zjištěno, že manipulační prostor pro vyproštění není dostatečný a tento druh jednoduchých prostředků záchrany není možné použít.

Po dohodě se zástupci družstva bylo rozhodnuto, že kráva bude vytažena jeřábem a přes střechu kravína. Do příjezdu speciálního vyprošťovacího vozu z Otrokovic se hasiči na místě zásahu vystřídali s novou směnou.

Po dojezdu jeřábu a nové směny ze Vsetína, byl nejdříve vyřezán otvor do střechy kravína. Pomocí motorové pily s velkým kotoučem se podařilo prořezat sendvičovou střechu a vytvořit prostor na spuštění háku jeřábu. Před samotným vytažením si hasiči ještě připravili dostatek dřevěných podkladů a trámků na krytí jímky.

Do odčerpané jímky slezl po žebříku velitel zásahu s jedním ošetřovatelem. Podařilo se jim nasadil zvedací popruhy po krávu a následně bylo zvíře z jímky opatrně vyzdviženo. Po zakrytí otvoru jímky byla kráva spuštěna a uvolněna. Po celou dobu záchranné akce bylo zvíře velmi relativně klidné a nebylo nutné aplikovat zklidňující medikamenty. Po vytažení odešla kráva k ostatním a k rannímu krmení.

Zástupci družstva vřele děkovali hasičům za záchranu zvířete. Po úspěšném zásahu se museli hasiči na místě očistit proudem vody z vysokotlakého hasicího zařízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet