Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes padesát jednotek hasičů v akci

Mimořádně pracovní sobotu mají za sebou profesionální i dobrovolní hasič ve Zlínském kraji. Od šesté hodiny ranní vyjeli na třicet hlášených mimořádných událostí v regionech.

Naprosto dominantní podíl připadl na vrub požárům v přírodním prostředí, kde hořela tráva, nízký i vysoký porost, les nebo odpad. Za drtivou většinou těchto požárů byla lidská nedbalost při neuhlídaném spalování odpadu a následném rozšíření plamenů do okolí. Lidé spalovali odpad ve velmi větrném počasí nebo dokonce úmyslně plošně vypalovali suchý porost.

Kvůli požárům v přírodě vyjeli hasiči na celkem 18 míst ve všech okresech Zlínského kraje. Plameny zasáhly více než 10 hektarů přírodní plochy na loukách, v lesích, v sadech a zahradách. V několika případech byl zjištěn viník a přestupkové jednání bylo řešeno na místě v blokovém řízení.

Na likvidaci těchto požárů byli i opakovaně povoláni hasiči z 18 jednotek HZS Zlínského kraje a z 34 jednotek dobrovolných hasičů obcí našeho kraje.

Nejtěžším zásahem byl požár v lese u obce Janová na Vsetínsku, který byl hlášen ve 22:57 hod. Na místo postupně vyjela jedna jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se třemi vozy, kterou posílilo osm jednotek dobrovolných hasičů z okolí. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Požár zasáhl nejméně hektar plochy se stromy a ve větru se dál šířil.

V těžkém terénu se podařilo šíření požáru zastavit až po více než hodině od výjezdu. V lesním a kopcovitém terénu došlo k havárii a poškození dvou cisteren dobrovolných hasičů, z nichž jednu se podařilo vyprostit ještě nad ránem, ale druhá byla vytažena až dopoledne. Při požáru a nehodách nebyl nikdo zraněn. Příčinou vzniku požáru byly spadlé dráty elektrického vedení.

Nejrozsáhlejším zásahem byl požár trávy, který se rozšířil na několik zahrad v obci Troubky-Zdislavice. Na místě zasahovalo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kterým se podařilo požár uhasit po více než hodině. Plameny se podařilo zastavit těsně před jedním z rodinných domů, který tak byl uchráněn. Zasažená plocha byla odhadnuta na 5 hektarů. Požár se rozšířil při pálení ve větru.

Zajímavým požár byl hlášen byl hlášen ve 20:14 hod. z Rajnochovic. O něm jsme psali v samostatném článku.

foto: HZS ZLK a JSDH Halenkov

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet