Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár se rozšířil z kotelny, vyhořela celá střecha

Dne 13. 3. 2011 v 06:57 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v obci Fancova Lhota. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty, Horní Lidče a Valašské Senice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy hospodářského přístavku.

Majitel ráno zjistil požár střechy hospodářského přístavku u rodinného domu. V počátku požáru chtěl použít svůj hasicí přístroj, ale ten byl uložen na nevhodném místě u kotelny a požár poškodil hasicí hadici na přístroji. Na pomoc museli vyjet hasiči.

Jako první dorazili místní dobrovolní hasiči, následováni dalšími jednotkami. Hasiči postupně rozvinuli několik proudů vody a začali s požárním útokem. Dostatek vody zajišťovalo napojení na funkční hydrantovou síť obce. Cílem hasičů bylo především zabránit rozšíření požáru na rodinný dům a obytné místnosti.

Intenzivním hašením se podařilo požár lokalizovat asi po půlhodině prací. Hasiči v dýchacích přístrojích postupně pronikli do celého hospodářského přístavu a na hořící střechu. Likvidace požáru byla hlášena krátce před devátou hodinou. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v kotelně, která byla součástí přístavku. Odtud se požár rozšířil na střechu, kterou zničil. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena asi na 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 3 mil. Kč. Vyšetřovatel se domnívá, že příčnou vzniku požáru byla závada na systému a rozvodu automatizovaného kotle na uhlí

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet