Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v koupelně způsobila plastová dvířka

Dne 14. 3. 2011 v 06:01 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Lhotka na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílil jednotka dobrovolných hasičů z Kostelan. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v koupelně rodinného domu.

Dvoučlenná rodina byla nad ránem vzbuzena podivnými zvuky. Při prohlídce místností majitelé zjistili, že došlo k požáru v koupelně. Sami nemohli v silně zakouřených místnostech proti požáru zasáhnout, a proto na místo přivolali pomoc hasičů.

Hasiči byli na místě za deset minut od výjezdu ze stanice. Bleskově pronikli v dýchacích přístrojích do zakouřeného domu a hořící koupelny. Požár se podařilo rychle lokalizovat a postupně uhasit. Zásahem bylo zabráněno rozšíření požáru do dalších částí domu. Celková likvidace požáru zabrala asi dvacet minut. Dům museli hasiči odvětrat, při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Šetření ukázalo na neobyčejnou příčinu požáru a okolnosti rozšíření plamenů do koupelny. Vyšetřovatel uvedl, že za celoživotní praxi nic podobného nezažil.

V prostoru koupelny vyšetřovatel nalezl vymetací dvířka komínového tělesa, která byla umístěna přímo ve sprchovém koutu z akrylátu. Ještě k většímu překvapení nebyla komínová dvířka kovová, ale plastová! Odletem žhavých částic během topení došlo ve spalinových cestách k zapálení plastových dvířek v servisním a vymetacím otvoru. Odtud se požár rozšířil na plastový sprchový kout a blízkou vanu z akrylátu. Požár zničil vybavení koupelny a kouř zasáhl také do dalších obytných místnostní v domě.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 500 tis. Kč. Během vyšetřování se majitel zatím nerozpomněl, kdo mu stavbu koupelny prováděl.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet