Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Diskotéky a bary kontrolovali hasiči a policisté

V noci z pátku na sobotu 11. 3. 2011 byla v Berouně a Králově Dvoře provedena kontrola vybraných diskoték a barů. Kontrola se uskutečnila v rámci součinnostní akce PČR a HZS, při které byly zkontrolovány celkem tři noční podniky.

Ilustrační foto

Za HZS Středočeského kraje, územní odbor Beroun se kontroly zúčastnili dva příslušníci oddělení prevence, kteří se v kontrolovaných podnicích zaměřovali především na únikové cesty, hasicí prostředky a požární bezpečnost používaných zařízení a spotřebičů.

Lze konstatovat, že v každém kontrolovaném podniku bylo zjištěno pochybení na úseku požární ochrany. Nejčastějšími „prohřešky“ provozovatelů těchto zařízení byly nezkontrolované hasicí přístroje, které navíc nebyly umístěny tak, aby bylo umožněno jejich snadné a rychlé použití. V jedné provozovně dokonce hasicí přístroj zcela chyběl.

Ve dvou případech byly zjištěny nedostatky ve značení únikových východů a směrů úniku pro rychlou a bezpečnou evakuaci ohrožených osob při případném požáru. V jednom z nočních podniků bylo kontrolními pracovníky doporučeno přehodnotit způsob připojení spotřebičů do sítě z důvodu možného přetížení prodlužovacího kabelu.

Zjištěné nedostatky byly zaznamenány a provozovatelé těchto podniků budou vyzváni k jejich odstranění. U závažných porušení předpisů o požární ochraně hrozí provozovatelům činnosti postih ve správním řízení nebo i zákaz činnosti.

nprap. Lenka Miková
HZS Středočeského kraje
ÚO Beroun – kontrolní činnost

Sdílet