Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch unikajícího plynu a požár domu ve Slušovicích

Dne 15. 3. 2011 v 04:44 hod. byli hasiči informováni o požáru v domě ve Slušovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky měst Slušovice a Vizovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu plynu a požáru v kuchyni rodinného domu.

Starší majitelka domu uslyšela nad ránem podivné syčení. Vstala a šla se podívat do kuchyně. Za zatím nejasných okolností došlo k výbuchu unikajícího plynu z tlakové lahve a k následnému požáru. Žena se ocitla uprostřed hořící místnosti a v šoku se nemohla dostat ven. Při výbuchu a požáru utrpěla jak popáleniny, tak i řezné rány.

Plamenů a kouře z okna si všiml jeden z občanů, který šel zrovna kolem a uviděl v domě ženu v nouzi. Na pomoc přiběhl i další muž, který tou dobou čekal na autobus na nedaleké zastávce. Seniorka jim stačila prohodit přes rozbité okno klíče, muži oběhli dům, rychle otevřeli zamčené dveře a ženu zachránili. Zraněná majitelka domu byla přenesena do vedlejšího baru, kde byla položena na lavici.

Z hasičů na místo jako první dorazila místní jednotka. Hasiči zahájili hasební zásah vysokotlakým proudem vody přes okno z ulice do kuchyně. Během krátké doby došlo k druhému výbuchu nahromaděného plynu z unikající tlakové lahve. Výbuch a tlaková vlna vyrazila sklo z oken domu, které vylétlo až 10 metrů před dům. Hasiči, chráněni kompletním zásahovým oblečením a přilbou, nebyli výbuchem a střepy zraněni.

O pár minut později dorazili profesionálové ze Zlína, kterým se podařilo v dýchacích přístrojích proniknout do domu a požár rychle lokalizovat. Z kuchyně byla vynesena tlaková láhev na 10 kg propan-butanu, ze které stále unikal plyn přes poškozený ventil. Na dvoře u domu byla láhev hasiči ochlazována proudem vody.

Pomocí termokamery prohledali hasiči celý dům a nalezli skrytá ohniska požáru ve stropech. Postupně byl požár zlikvidován a bylo zabráněno jeho dalšímu rozhoření nebo rozšíření. Celková likvidace požáru byla hlášena o půl sedmé ráno.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel na místě stále pracuje.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet