Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drama v Turnově: Všichni by byli mrtví… aneb cvičení o kterém se nevědělo

Po sérii ukázkových cvičení, která proběhla v minulých dnech a týdnech, si kdekdo položil otázku: Jak by záchranářské složky zafungovaly, kdyby došlo k opravdovému neštěstí? Turnovský starosta Milan Hejduk však na rozdíl od všech, kteří tuto otázku pouze položili, nezůstal jen u slov. Přikročil k činu a výsledek jeho pokusu nepotěšil. Nikoho.

Turnovský starosta se s myšlenkou uspořádat ostré cvičení obrátil na hejtmana. Ten jeho plán podpořil, a tak se první muž turnovské radnice pustil do přípravy. Kvůli utajení celého záměru byli o akci informováni pouze tři lidé a samozřejmě asistenti účinkující na místě neštěstí. A konspirace se podařila. Moment překvapení byl pro všechny účastníky dokonalý.
Celé simulované neštěstí se odehrálo ve středu kolem 10.00 hodiny dopoledne. „Na nejrušnější silnici ve městě přijela ohromná cisterna. Najela do levého pruhu se záměrem odbočit ostře doprava a zablokovala tak silnici. Do ní narazil přijíždějící automobil. S pomocí dělbuchu a slzného plynu byla simulována nehoda a únik čpavku z cisterny,“ popsal celu situaci Hejduk.
První překvapení starosta spolu s pozorovacím týmem zažil, když nikdo z okolo pohybujících se chodců ani řidičů nepřivolal k čerstvé nehodě pomoc. „Po dlouhých pěti minutách jsme tedy na linku 112 zavolali my sami.“ Jak dodatečně zjistil, teprve až chvíli po něm ohlásil neštěstí na krizovou linku také první občan. Mezitím se ale na ulici začali houfovat přihlížející. Z nedaleké radnice se seběhli podívat také novináři. Okolo projíždějící řidič autobusu ČSAD ještě zastavil na zastávce, nechal vystoupit a nastoupit cestující a popojel blíž k místu neštěstí, byť se evidentně pohyboval v oblacích kouře a plynu, o jehož složení nemohl mít potuchy. Najel si zřejmě tak, aby na místo neštěstí dobře viděl. „Všichni by v tom okamžiku už byli mrtví,“ konstatoval starosta.
Zhruba pět minut po zavolání přijel první vůz HZS. Pouze jeho velitel (a poté také lékař ze zdravotnické záchranné služby) dostal od starosty nenápadný lísteček, že jde jen o cvičení. Takže všechno probíhalo jako na ostro. Jak starosta Hejduk podotýká, zřejmě i samotní hasiči (a stejně tak i policisté) by se ihned po příjezdu dostali do vážných problémů. I jejich vozy zastavily v místech, kde se povaloval dým simulující unikající chemikálii.
V průběhu dalších minut proběhla také evakuace blízké školy. Ta byla prý naprosto vzorná, tak jak ji ostatně nedávno učitelé a žáci nacvičili. Měla jen jednu vadu: „Celá škola vyběhla přímo k tomu havarovanému náklaďáku,“ popsal Hejduk.
Pokud jde o samotný zásah hasičů, tak podle starosty se v průběhu akce odehrály z jeho hlediska dvě závažné chyby. „První z nich byla v tom, že velitel zásahu nevyčistil prostor od lidí. Stalo se tak až po třiceti minutách.“ Druhý problém spatřoval v činnosti OPISu. Ten totiž podle něj nefungoval tak, jak by měl. „Nedokázal vyhlásit poplach. Mě jako starostu postiženého města 45 minut nikdo nevyrozuměl, co se děje.“ Město by tak nebylo schopné využít ani poplachový systém, který má obyvatele vyrozumět o nastalé situaci.
„Nechtěli jsme nikoho nachytat, chtěli jsme jen zjistit a ukázat, jaká je realita. Všichni, tedy i město, jsme měli ve svém postupu tisíce různých chyb,“ hodnotil celou akci starosta. „Faktem ale je, že pokud by se to stalo doopravdy, všude kolem by byly desítky mrtvých,“

Dušan Stuchlík


Tabulka:
Turnov: obec s rozš. pravomocemi, kraj: Liberecký
Souřadnice: zem. šířka 50° 35' 14" zem. délka 15° 9' 23"
Obyvatel: 14680

Ilustrační foto.
Sdílet