Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Torzo těla nalezeno při požáru chaty na Zlínsku

16. 3. 2011 v 04:47 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty ve Valašské Bystřici, část Tišnavy. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky městských nebo obecních hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, Valašské Bystřice, Bystřičky a Zašové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k tragickému a rozsáhlému požáru chaty.

Z ohlášení na tísňovou linku bylo zřejmé, že se jedná o rozsáhlý požár. Plameny zasáhly také blízký les a nebylo vyloučeno, že uvnitř chaty může být nějaká osoba.

Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči. Už cesta k zásahu nebyla jednoduchá a hasiči se museli dostat přes hustou mlhu v kopcích Valašska. Po dosažení místa požáru bylo potvrzeno, že chata je celá v plamenech, požár se rozšířil na blízký les a v objektu dochází k destrukcím plynových tlakových lahví. Výšlehy hořícího plynu dále rozšiřovaly požár do okolí a na stromy.

Ve výbuchy ohrožující situaci hasiči nemohli vstoupit do hořící chaty a proto soustředili své síly na zabránění šíření požáru v lese. Pomocí nataženého vodního vedení se jim podařilo postupně požár v porostu zastavit. Po dojezdu dalších cisteren hasičů byl požární útok směřován také na velký požár samotné chaty.

Při rozsáhlejším hasebním zásahu museli hasiči použít i náhradní přírodní vodní zdroj, který byl nedaleko. Na kyvadlovou dovážku vody bylo zřízeno čerpací stanoviště a voda byla získávána přes plovoucí čerpadla.

Požár samotný se hasičům podařilo lokalizovat asi po půlhodině intenzivního zásahu. Celková likvidace požáru však zabrala další více než hodinu. Při dohašování a prohledávání zničené chaty nalezli hasiči torzo lidského těla. O události bylo informováno operační středisko HZS Zlínského kraje a vyšetřovatelé.

Vyšetřovatelé hasičů ze Zlína a Valašského Meziříčí skončili na místě svou práci. Jako příčina vzniku požáru byla postupně vylučována možnost technické závady např. v oblasti elektro. S největší pravděpodobností se tak jednalo o nedbalost muže, který byl v chatě nalezen. Domníváme se, že nalezené lidské ohořelé torzo je muže, který chatu obýval, což může potvrdit nařízená pitva. Pro zatím nevyloučené úmyslné jednání je ale případ i nadále ve společném šetření s policií. Požárem způsobená škoda byla uživateli odhadnuta asi na 250 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet