Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na šampionátu papírových modelářů oceněn autor hasičského jeřábu

Celkem 250 vozidel hasičů v různých velikostech se představilo na letošním již sedmém ročníku mezinárodní výstavy papírových modelů Papír Show v Ostravě-Porubě v sobotu 19. 3. 2011, letos konané jako Mistrovství ČR papírových modelářů – v ostravské premiéře.

Modeláři z ČR, ale také ze Slovenska a Polska, přivezli do Základní školy Čkalovovova ve věrné podobě prakticky vše, co se dá z papíru vyrobit – od známých budov (mrakodrapy, televizní věže, chrámy), před vozy formule 1, obrovské lodě, letadla a tanky, až po miniatury. Nejlepší z nich byli nakonec oceněni ve dvou desítkách kategorií. Celkem si zde mohly stovky velkých i malých návštěvníků prohlédnout přes šest stovek exponátů.

Již podruhé si zde vybírala i speciální komise hasičů (z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Ostravy a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně) nejlepší exponát ve zvláštní kategorii hasičské techniky. Zatímco loni zvítězil miniaturní společný zásah složek IZS u dopravní nehody, vyrobený pomocí dlouhé pinzety v lahvi od vína, letos hasiči ocenili nový model – automobilový jeřáb Demag/Terrex. Tento jeřáb o nosnosti až 60 tun (40 tun do 5 metrů) představil HZS Moravskoslezského kraje ve své kráse poprvé právě o loňském ročníku Papír Show. My jsme jej samozřejmě jako první představili v naší rubrice Technika – pozn. red.

Autorem modelu je dlouholetý modelář a dobrovolný hasič Marian Hodboď z Českého Těšína (37 let). Léta jezdil s kamionem, kde vytvářel a pak lepil modely o „pauzách“, před dvěma lety se usadil v blízkosti domova a začal pracovat se dřevem a také se podílí na vývoji speciální silniční koloběžky. Modelaří od dětství.

Od hasičů dostal Marian Hodboď cenu za snahu uvést hasičskou novinku do modelářského světa co nejrychleji, a to mezi jiným dvě fotografické knihy o hasičích – jedna přibližuje historii hasičství v Ostravě a Moravskoslezském kraji, druhá vzpomíná na předloňskou úspěšnou hasičskou olympiádu v Ostravě. HZS MSK věnoval ceny i do oficiálních kategorií šampionátu.

Se svými modely – mj. tří zásahových vozidel HZS MSK – se zde představil i František Sochor z Prahy. Tyto zdařilé vystřihovánky nakreslil speciálně pro potřeby preventivně výchovného programu pro děti, známého jako Hasík (www.hasik.cz).

Jako v minulých letech se i letos hasiči představili na ploše přes Základní školou Čkalovova vybraným hasičským vozidlem – podle přání organizátorů. HZS MSK tak přijel ukázat kontejnerový automobil Mercedes Actros s technickým kontejnerem, Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína sem dovezl sanitku. Svými služebními vozidly se zde představila také Policie ČR a Celní správa.

Pro zájemce HZS MSK připravil prohlídku své hasičské stanice Ostrava-Poruba, modernizované před dvěma lety. Stanice funguje jako Integrované výjezdové centrum společné pro hasiče, Zdravotnickou záchrannou službu a Městskou policii Ostrava. V jejím areálu bylo před dvěma lety dobudováno sportovní centrum, určené hlavně pro přípravu požárních sportovců, uvnitř ve velké tělocvičně kvalitní lezecká stěna. Stanice v Porubě slouží, vedle obvyklých výjezdů, jako základna pro hasiče-lezce, kteří pomáhají lidem dolů z jeřábů a jiných vysokých míst, např. i paraglidistům ze stromů v Beskydech, také lidem a zvěři z hloubek (kanálů apod.)

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet