Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči detekovali chemickou látku jako hnojivo

Dne 19. 3. 2011 v 17:29 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při zásahu ve vodojemu u obce Tučapy na Kroměřížsku.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů Holešov. Ze Zlína je následně posílila jednotka profesionálů se speciálním detekčním přístrojem a velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výskytu chemické látky ve vodojemu.

Hasiči byli požádáni o spolupráci policií, která zjistila možné ohrožení vodojemu. Při ohledání místa byl nalezen neznámý prášek žluté barvy. Pro podezření na kontaminaci pitné vody a detekci neznámé látky vyjeli na zásah také hasiči.

Pracovníci vodáren informovali obec, která preventivně vyhlásila varování pro občany. Došlo k uzavření hlavního přívodu vody do obce a obyvatelé byli informováni o zákazu pití zbytkové vody v rozvodech.

Po příjezdu jednotky hasičů ze Zlína byla provedena detekce prášku pomocí speciálního přístroje. Ten identifikoval chemickou látku, pravděpodobně hnojivo.

O události jsme informovali zástupce životního prostředí, hygieny, obce a obce s rozšířenou působností. Událost je dále v šetření policie.

Pracovníci vodáren přijali opatření na vypuštění vodojemu a obnovu následnou dodávky vody do běžného řadu. Při dalším ohledání bylo hnojivo nalezeno také na okolních polích kolem vodárny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet