Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další úmyslně založený požár chaty, předcházelo mu vloupání

Dne 19. 3. 2011 v 18:13 hod. zpozorovali hasiči požár mezi obcí Tučapy a Holešov.

Na místo postupně vyjela jednotka dobrovolných hasičů z Holešova, kterou později posílily dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Kroměříže, a dále jednotka dobrovolných hasičů z Prusinovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chaty u Žalkova.

Jednotka dobrovolných hasičů z Holešova se vracela z předcházejícího zásahu na vodojemu u Tučap, když hasiči zpozorovali kouř nad krajinou. Jednotka zajela do prostoru a původní předpoklad, že se může jednat o požár remízků, se změnil na rozsáhlý požár chaty.

Velitel jednotky si přes operační středisko HZS Zlínského kraje nechal vyslat posilové cisterny ze tří jednotek. Po dojezdu cisteren bylo postupně rozvinuto několik proudů vody a požární útok byl veden z několika stran. Chata byla plameny zcela zasažena a její záchrana nebyla možná.

Lokalizace požáru byla hlášena asi po deseti minutách intenzivního hašení. Celková likvidace pak trvala asi dvě hodiny. Během zásahu museli hasiči rozebrat část konstrukcí chaty a dohasit skrytá ohniska. Po uhašení zbyla jen část obvodových zdí a krovů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Do chaty bylo vniknuto násilím, a proto jsme informovali policii. Případ je tak nadále ve společném šetření. Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné založení a jde o podobný případ jako nedávno v Holešově.

Požár zničil vnitřní část celodřevěné chaty o rozměru 6 × 4 metry a její vybavení. Požárem způsobená škoda nebyla zatím majiteli vyčíslena, ale odhaduje se na hranici desítek a stovek tisíc korun.

Během nedělního rána se vyšetřovatel znovu vrátil na místo požáru, aby pokračoval v šetření události a v zajištění důležitých stop.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet