Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ford narazil do plynové přípojky, začalo hořet

Až čtyři jednotky hasičů musely vyjet v neděli 20. 3. 2011 večer do Třince-Oldřichovic (okres Frýdek-Místek), kde zjevně opilý řidič narazil osobním automobilem Ford Mondeo do hlavního uzávěru plynu u zdejší fary vedle kostela, také do betonového sloupu elektrického vedení a nakonec skončil v plotě.

Hasiči museli uhasit oheň, který po nárazu auta začal tryskat ze zbytků přípojky a potrubí středotlakého vedení plynu. Řidič (ročník 1959) ale vyvázl bez zranění.

Informaci o nehodě obdrželo operační středisko hasičů v neděli krátce po 18. hodině. Na místo nejprve vyjela třinecká jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, po zjištění rozsahu „závad“ požádala o spolupráci (prostřednictvím operátorů) další tři jednotky. Na místo tak přijely ještě jednotky dobrovolných hasičů Třinec-Oldřichovice, Třinec-Guty a Bystřice.

Při příjezdu třineckých profesionálních hasičů již tryskal oheň ze zbytků hlavního uzávěru plynu, a to směrem ke dva metry vzdálené faře. Hasiči se ihned snažili vodou ochránit faru před ohněm, který byl zhruba po 15 minutách uhašen. Pak přívod plynu provizorně uzavřeli.

Samozřejmě mezitím hasiči informovali o nehodě obě postižené rozvodné společnosti – jak plynárenskou, tak elektrárenskou, protože Mondeo porazilo betonový sloup elektrického vedení nízkého napětí. Na zemi skončily dvě desítky drátů – pod napětím.

Hasiči museli uzavřít dvě příjezdové komunikace na oldřichovické křižovatce (odbočka na obec Karpentnou) a ještě vyprostili Mondeo z plotu fary. Řidič Mondea měl štěstí, protože pravou polovinou auta po nárazu do farního plotu projela až dozadu část konstrukce, aniž by jej zranila. Zásah pro hasiče skončil až po dvou a půl hodinách.

Předběžnou celkovou škodu v souvislosti s požárem odhadnul vyšetřovatel HZS MSK na 50 tisíc korun (na HUP a plynovém potrubí). Další škody – v souvislosti s dopravní nehodou (např. poničený sloup a plot) – hasiči jako obvykle nevyčíslují.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet