Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři stateční

Na zámku v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku byly udělovány Medaile Za záchranu života. Mezi oceněnými hasiči byl školák, který zachránil tonoucího. Čelní představitelé dobrovolných hasičů vyznamenali také za za dlouholetou práci v hasičském sboru i 40 členů z celé republiky.

Přibyslavský zámek byl vybudován Zachariášem z Hradce v roce 1560 na místě bývalého hospodářského dvora, jenž patřil k přibyslavskému hradu a byl vypálen při dobývání města v roce 1424. Zadní, starší část zámku je postavena ve stylu italské renesance. V objektu se nyní nachází Hasičské muzeum a Centrum hasičského hnutí.

V centru oceňovaných byli čtyři dobrovolní hasiči. Nejmladší z nich dvanáctiletý Miroslav Parýzek z Písecka, vytáhl z řeky tonoucího kamaráda. Jihočeši Tomáš Císařovský a Josef Pěnča rychlou první pomocí zachránili člověka v bezvědomí a Pavel Princl z Plzeňska v srpnu vylovil z rozvodněné Radbůzy šestiletého chlapce.

Čelní představitelé dobrovolných hasičů vyznamenali za za dlouholetou práci v hasičském sboru i 40 členů z celé republiky. Mezi nimi i devadesátiletého Františka Antona ze Záluží na Berounsku, který je hasičem od roku 1932.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska má přes 300.000 členů. V zásahových jednotkách pracuje na 120.000 lidí, 18.000 z nich aktivně pomáhalo při likvidaci následků škod způsobených letošními povodněmi.

Hasičům ale dlouhodobě chybí peníze. Prostředky získané od obcí, státu a z členských příspěvků nestačí ani na základní obnovu vybavení.

Dobrovolní hasiči se spolu s profesionálními kolegy shodli v tom, že by se na jejich financování měly podílet i pojišťovny. Proto usilují o změnu příslušného zákona, pokud budou úspěšní, měli by se podělit nejméně o 600 miliónů korun ročně. Tyto příjmy by měly zajistit dosažení odpovídající technické úrovně do 15 let.
Sdílet