Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy rodinného domu

Dne 8. 10. 2005 ve 13:39 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Jestřabice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jedním zásahovým vozidlem, kterou s cisternami posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany a jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Koryna Koryčany. Z místní jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Jestřabice se dostavilo na místo několik členů, kteří ale pro nedostatečné osobní a technické vybavení nebyli zařazeni do hasebních prací. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy rodinného domu v řadové zástavbě obce.

Jako první na místo přijeli zasahovat dobrovolní hasiči z obce Koryčany, které následovala jednotka dobrovolných hasičů podniku Koryna. Dobrovolní hasiči nezačali okamžitě hasit, protože bylo nutné nejdříve odpojit dům od elektrické energie. Teprve poté hasiči natáhli několik proudů vody a z chodníků i půdy začali s hašením požáru. Po příjezdu profesionální jednotky hasičů z Morkovic-Slížan byl požár lokalizován a postupně uhašen. Společným zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru nejen na obytnou část poškozeného domu, ale také na sousední střechy.

Na místě pomáhalo i několik dobrovolníků a sousedů, kteří před požárem a vodou vynesli z domu nábytek a další vybavení. V době vzniku požáru zrovna majitelé domku obědvali a do příjezdu hasičů se snažili požár hasit za pomoci zahradní hadice. Po následném zásahu hasičů a uhašení požáru byla celá půda vyčištěna od dohořívající slámy a trámů střechy. Materiál byl vyhazován před dům, kde byl dále dohašován vodou. Likvidační práce byly ukončeny v 16:30 hod. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru bylo určeno samovznícení uskladněné slámy a sena na půdě domu. Požár zničil téměř celou střechu, uskladněný materiál a další uložené hospodářské věci. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 150.000 Kč.

V době zásahu hasičů byla hlavní silnice v obci neprůjezdná a doprava byla hlídkami policie odkláněna na místní komunikace.

Na místě zásahu vznikla mezi místními občany fáma, která citelně zasáhla především majitele rodinného domu. Laický pohled několika občanů zapříčinil, že v době zásahu, kdy hasiči čekali na odpojení elektrického proudu, si mysleli, že hasiči nehasí proto, že nemají v cisternách vodu !!! Tyto nepravdy ranily oba majitele domu, kterým musel být správný postup vysvětlen dodatečně po skončení hasebních a likvidačních prací. Rozšíření fámy mělo za následek uvolnění silných emocí u některých občanů, které se přenášely dál na zasahující hasiče.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet