Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pozdě objevený požár

Dne 9. 10. 2005 deset minut před jednou hodinou ranní byl poměrně pozdě, až po vyšlehnutí dvoumetrových plamenů z okenních otvorů, svědky nahlášen požár půdního prostoru bytového domu na Pirtteho náměstí ve Svobodě nad Úpou – Dolním Maršově pod hotelem Prom.

Operační středisko HZS Trutnov vyhlásilo II. stupeň požárního poplachu. K události jsou vyslány jednotky HZS Královehradeckého kraje ze stanice Trutnov a SDH obcí Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky, Trutnov- Horní Staré Město. Pro zajištění pohotovosti je na stanici HZS Trutnov (odkud vyjela téměř celá jednotka) povolána jednotka SDH města Úpice.

Na místě se provádí průzkum a rozvinutí útočných vodních proudů v dýchací technice. Po příjezdu všech jednotek dochází k získání dostatečného množství sil a prostředků. Pod střešní konstrukcí je v půdním prostoru obrovský žár, který znemožňuje účinné přiblížení vnitřní cestou. Další útočný proud je tedy veden i okenním otvorem zvenku.
Požárem je zasažen prostor v místě vestavěného půdního bytu a jeho okolí. Požár se šíří poškozenou podlahou zasaženého prostoru do podlaží pod ním. V půdním prostoru se daří nasazenými proudy srazit plamenné hoření, prostor ochladit a požár tím lokalizovat.
Je přistoupeno k rozebírání zasažené mezistropní konstrukce mezi půdou a bytem pod ní. Ta se vlivem prohoření propadá do bytu o podlaží níž. Trosky zasahují hasiče pracující v oblasti bytu a prověřují jejich stabilitu. Hasiči v půdním prostoru zase uvízli na okamžik na obnažených trámech. Je provedeno stržení zbylé mezistropní konstrukce a postupnějším rozebíráním a obnažováním části konstrukcí je zajištěn přístup ke všem zbylým ohniskům požáru, který je tímto likvidován. Jednotky se vracejí po pětihodinovém boji s živlem zpět na své základny.

Vyšetřovatelem byla stanovena jako příčina požáru, který způsobil půlmilionovou škodu, hra dětí s otevřeným ohněm.

FOTO: Hlinka Tadeáš a Holeček Václav SDH Horní Maršov
Sdílet