Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Katex Hessen 2005

Cvičí se i v Německu.

Necelý rok před vypuknutím MS ve fotbale, které se bude konat právě v Německu, se na tuto událost připravují nepřímo i veškeré záchranné složky. Dne 1. 10. 2005 tedy proběhlo ve Frankfurtu velké cvičení německého ,,IZS,, pod názvem Katex Hessen 2005. Cílem tohoto cvičení byla hlavně optimalizace a koordinace mezi zasahujícími složkami, rychlý transport zraněných do nemocnic a dostavení se všech zúčastněných na místo události.

Samotné cvičení se konalo v oblasti Frankfurter Ostend a mělo podobně katastrofický námět jako ta u nás. U mostu Ratswegbrucke došlo z neznámých příčin k požáru osobního automobilu. V okamžiku, kdy se okolo hořícího auta snažil projet linkový autobus MHD, došlo k explozi. Řidič autobusu, ve snaze zabránit střetu s troskami vybuchlého auta, ztratil nad autobusem kontrolu, prorazil zábradlí a spadl rovnou na železniční trať, kde v tom okamžiku zrovna projížděla rychlostí cca 90 km/h plně obsazená souprava čtyř vagónů S-Bahn. Trochu překombinované téma cvičení, ale proč ne.

Z celkového počtu tří set figurantů ve vlaku a v autobusu jich má 250 nejrůznější zranění. Jsou mezi nimi i staří lidé a děti. Namaskování je dokonalé a i předstíraný šok je velice věrohodný (pro některé české nejen novináře není šok nijak vážným zraněním, soudě dle reakcí na cvičení PODZIM 2005). Na místo události se během několika minut sjíždějí všechny záchranné složky z Frankfurtu. Celkem se zásahu účastní 1800 zasahujících hasičů a záchranářů, včetně policie, drážní policie a zaměstnanců DeutcheBahn, nechybí ani jednotky THW, armády a mnoho dalších.

Záchranné a požární práce probíhají systematicky. Staví se stany, provádí se triáž, zároveň již hasiči a záchranáři ošetřují a vyprošťují zraněné osoby. Všechny složky fungují ve vzájemné spolupráci. Cvičení proběhlo ke spokojenosti všech přihlížejících, zejména radních z Frankfurtu, kteří pějí slova chvály. Během cvičného zásahu byla odkloněna doprava z celé oblasti. A jedna perlička na závěr. V reportážích německých televizí bylo vidět, že novináři měli přístup naprosto všude, a zcela mne dostaly záběry, kdy reportér dělal rozhovor se „zraněným“ figurantem v průběhu zásahu. Celkem rozdíl proti nedávným cvičením u nás.

Info a foto : Peter Stehlík/ZS Frankfurt a BF Frankfurt
Zpracovali: Václav Porkát a Luboš Samec
Sdílet