Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Thomayerovu nemocnici pohltil dým

Požár v objektu fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze 4 Krči byl na operační středisko nahlášen přesně v 10:00 ve středu, 23. března 2011.

Začalo tak cvičení Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy v podzemní nemocnici K0 17. Ta se nachází pod Thomayerovou nemocnicí v Praze 4. Jedná se o stálý, tlakově odolný úkryt, vybudovaný jako chráněné zdravotnické pracoviště. Má tři podzemní podlaží – fingovaný požár je hlášený ze skladu lůžkovin v druhém nadzemním podlaží.

Operační středisko vyslalo na místo události hasičské jednotky z Krče, Chodova, Radotína a Petřin. Nejdříve dojeli hasiči z Krče, a to za 3 minuty po vyslání jednotky, nejpozději hasiči z Petřin – za 15 minut. Jednalo se o zásah ve ztížených podmínkách. Prostor byl zakouřený a pro příslušníky neznámý. Situaci komplikovalo špatné radiospojení.

Zasahující hasiče čekala při cvičení ještě jedna komplikace. Jeden z nich měl (jako) závadu na dýchacím přístroji, nadýchal se zplodin hoření a kolega ho musel vyvést z úkrytu, kde byl předaný lékaři. Ten ho pak umístil do barokomory, kde byla provedena během 30 minut dekomprese. Cvičení se zúčastnili také dva francouzští hasiči, kteří jsou u HZS hl. m. Prahy na stáži.

Cílem cvičení byla záchrana a vyhledání osob, pohyb v zakouřeném prostoru, nouzové značení cest a vytvoření zázemí pro zasahující hasiče. Celé taktické cvičení bude vyhodnoceno během 14 dní. Už dnes můžeme říct, že jsme si vyzkoušeli nasazení barokomory pro možnou podporu zasahujících hasičů.

Zjistili jsme, že v těchto prostorách nefungují radiostanice a v případě ostrého zásahu tedy bude nutné vytvořit „lidské spojky“. Závěrem taktického cvičení po odvětrání prostor byla prohlídka celého zařízení KO17.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet