Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Malý záchranář Rudolf

Strakonická stanice profesionálních hasičů byla v sobotních dopoledních hodinách dne 19. března svědkem významné události. Spolu se svojí maminkou a mladším bráškou Radimem dorazil mezi profesionální záchranáře i Rudolf Duraj.

Tento desetiletý chlapec z obce Slivonice (okres Klatovy), který navštěvuje čtvrtou třídu na ZŠ v Záboří, dne 24. února tohoto roku vykonal nejvýznamnější záchranářský čin – zachránil lidský život. V odpoledních hodinách uvedeného dne on a jeho dvě mladší kamarádky šli vyzkoušet led na zamrzlou požární nádrž v obci. Jedna z nich vstoupila na plochu nádrže jako první, ale led nevydržel a prolomil se. Ocitla se tak až po bradu ve vodě v místě, kde je více než dvoumetrová hlubina. Ruda se v tu chvíli zachoval jako zkušený záchranář. Nezpanikařil, neutekl a začal jednat. Lehl si na led, podal jí ruku a vytáhl dívku ven, čímž jí zachránil život. Sama by se z prolomeného ledu nedokázala vyprostit.

Za tento hrdinský čin již byl Ruda oceněn a k tomuto se v sobotu připojili i strakoničtí hasiči. Ruda obdržel celou řadu dárků a poté měl možnost si prohlédnout požární stanici, mobilní techniku a shlédnout i ukázku vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla, kterou strakoničtí připravili. Spolu s ním a jeho blízkými se zúčastnila této exkurze rovněž dvacítka mladých hasičů z Malenic, kteří tak měli jedinečnou možnost vidět na vlastní oči malého záchranáře jen o něco málo staršího, než jsou oni sami.

plk. Ing. Ota Šmejkal, ředitel ÚO Strakonice/HZS Jihočeského kraje

Sdílet