Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár u Židlochovic hasil i vrtulník, není vyloučeno žhářství

Dvanáct jednotek hasičů dnes zaměstnal rozsáhlý požár trávy a dalších porostů v přírodním parku Výhon u Židlochovic na Brněnsku.

Požár v lokalitě velmi častých zásahů hasičů byl ohlášen v 15.27 hodin. Už při příjezdu prvních jednotek z hořícího pásu trávy a náletových dřevin širokého několik set metrů šlehaly až pětimetrové plameny a oheň se ve větrném počasí velmi rychle šířil do okolí. Krajské operační a informační středisko HZS JmK proto na žádost velitele zásahu vyhlásilo nejprve druhý a krátce poté třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu. K likvidaci požáru vyjely profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích, Hustopečích a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Židlochovic, Blučiny, Hrušovan u Brna, Žabčic, Nosislavi, Moutnic, Syrovic a Bratčic. Na pomoc požárním jednotkám byl povolán také policejní vrtulník s hasícím bambi vakem.

Příjezd na místo i samotné hašení komplikoval členitý, obtížně přístupný a svažitý terén. Zásah ve stále se rozšiřujícím požářišti hasiči rozdělili na tři úseky. Jeden z nich vyčlenili k plnění závěsného hasícího vaku vrtulníku vodou. Proti plamenům hasiči namířili sedm vodních proudů, dále tři lafetové proudnice, k utlumení ohně používali také lopaty a ruční postřikovače. Policejní vrtulník do hořících ohnisek dvaadvacetkrát shodil obsah hasicího vaku o objemu tisíc litrů vody.

K zásobování cisteren a vrtulníku hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u nadzemního hydrantu v Židlochovicích. Intenzívním zásahem se hasičům v 16.45 hodin požár podařilo zastavit na ploše zhruba 500 krát 300 metrů. Dohašování lokálních ohnisek pomocí vodních proudů i udusávání žhnoucích porostů lopatami hasiči ukončili v 17.55 hodin. Velikostí zasažené plochy se jednalo o jeden z největších požárů trávy a polních porostů v letošním roce v kraji. Oheň si vyžádal dosud největší nasazení jednotek hasičů.

Požár se obešel bez zranění. V přírodní lokalitě na pomezí Židlochovic a Blučiny oheň sežehl suchou trávu, náletové keře a stromky, plameny zničily také dřevěný přístřešek na zahradní nářadí. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na tisíc korun. Při požárech trávy v židlochovickém přírodním parku Výhon hasiči letos zasahovali již téměř dvacetkrát. Vzhledem k velké četnosti požárů v této lokalitě hasiči i vyšetřovatelé nevylučují, že trávu na kopci Výhon zapaluje žhář.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet