Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Písku a Čimelic dostali defibrilátor

Ve středu večer se na půdě Senátu v Kolovratském paláci konala prezentace firmy Hagenuk

Germany. Tato firma nyní začíná působit na českém trhu, zabývá se například vývojem
mobilních telefonů pro seniory, především však výrobou několika druhů Automatických externích defibrilátorů (A­ED).

Tyto přístroje mnohonásobně zvyšují šanci na přežití u osob s oběhovým selháním. Prezentace proběhla pod záštitou senátora Miroslava Krejči, který je místopředsedou Výboru pro záležitosti Evropské unie a má na starosti mimo jiné vědu a výzkum.

Právě senátor Krejča a ředitel firmy Hagenuk Germany se rozhodli u příležitosti otevření české pobočky darovat celkem tři kusy AED dobrovolným organizacím, které se podílejí na záchraně lidských životů. Dva přístroje tak putují na jih Čech k dobrovolným hasičům do Písku a Čimelic. Třetí řístroj dostala Vodní záchranná služba ČČK.

Za jednotku dobrovolných hasičů Čimelice převzal AED velitel družstva Dušan Vokatý. Jednotka hasičů Čimelice leží na hranici okresu u hlavní silnice na Prahu. Zasahuje v průměru 25krát ročně u dopravních nehod, požárů, živelných pohrom a podobně. Přístroj rozšíří ve výjezdovém vozidle hasičů výbavu pro poskytování první pomoci. Mimo samotné zásahy bude AED pomáhat na službách SDH Čimelice při kulturních akcích v obci, kde mají hasiči na starost i případné poskytování první pomoci.

Za jednotku dobrovolných hasičů města Písek převzal AED velitel Luboš Čuka. Jednotka města Písek má průměrně 20 výjezdů za rok. Disponuje mimo jiné i vybavením pro pomoc u hromadných neštěstí, jako je například evakuační stan. Přístroj bude umístěn ve výjezdovém vozidle Scania, zde doplní vybavení pro poskytování první pomoci (krční límce, lékárničku, nosítka a křísící přístroj Saturn OXY). Mimo výjezdů bude přístroj sloužit při službách zajišťovaných SDH Záchranáři Písek, jako jsou městské slavnosti, sportovní utkání a podobně. Pro tento případ bude AED vždy přemístěn do VEA Forman, kterým sbor disponuje.

Senátor Krejča zprostředkoval již na podzim loňského roku pořízení defibrilátoru pro Horskou službu na Šumavě. Jeho činnosti v této oblasti si dobrovolné složky Integrovaného záchranného systému velice váží.

Hasiči města Písek

Sdílet