Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

GSM Pager

svolávání členů JSDH Jakubčovice

Dlouho jsme ve sboru řešili problém, jak jednoduše svolávat členy na schůze výboru, informovat o školeních a o jiných událostech. Nechtěli jsme, aby svolávání bylo vždy jen na jednom členu sboru, který by musel obvolávat členy ze svého soukromého mobilního telefonu. Většina členů výboru v našem sboru je současně i ve výjezdové jednotce, takhle to bývá asi u většiny sborů dobrovolných hasičů, proto nerozlišujeme členy jednotky a výboru.
Začali jsme tedy přemýšlet o koupi zařízení, které by přeposlalo příchozí SMS zprávu na mobilní telefony ostatních členů jednotky. Bohužel jsme nenalezli žádné cenově dostupné zařízení, které by nám vyhovovalo. Proto jsme začali s kolegou, který již měl zkušenosti s konstrukcí podobného zařízení, přemýšlet o výrobě vlastního svolávacího zařízení.
Na počátku jsme museli stanovit požadavky, které budou na GSM pager kladeny. Řekli jsme si, pokud se do stavby pageru pustíme, tak by měl fungovat také pro vyhlášení poplachu naší jednotce přímo z OPIS HZS.
Po jednáních s OPIS jsme dospěli k závěru, že nejlepší bude, když budou na náš pager posílat SMS zprávu z daného telefonního čísla, kde může být uvedeno místo a typ události, zároveň mají požadavek, aby se jim zpráva vrátila zpět a tím měli kontrolu, že došlo k bezchybnému rozeslání.
Členové naší jednotky měli požadavky čtyři. Prvním byl počet vyrozumívaných členů, ten byl z důvodu paměti procesoru v pageru stanoven na dvacet. Dalším požadavkem bylo přeposlání příchozí SMS zprávy a následné prozvonění všech čísel a to i v případě, že zprávu poslal OPIS. Toto jsme chtěli hlavně z důvodu, že například v noci jedno pípnutí, signalizující příchod SMS zprávy, člověka neprobudí.
Třetím požadavkem je svolání jednotky stisknutím tlačítka, umístěného v hasičské zbrojnici, přímo na pageru. GSM pager po stisknutí tohoto tlačítka rozešle SMS zprávu s přednastaveným textem (např. POPLACH – DOSTAV SE DO HASIČÁRNY) a následně ještě prozvoní všechna čísla uložená v pageru.
Posledním přáním je, aby pager prozvonil všechny členy jednotky, pokud ho někdo z členů jednotky aktivuje pouhým prozvoněním – tzv. rychlé vyhlášení poplachu.
Pager mimo jiné také při každé aktivaci spíná dvě relé, která mohou ovládat různá zařízení – např. kompresor, světla, vrata atd. Pager zároveň může sloužit pro hlídání objektu hasičárny, kdy čtyři nezávislé vstupy pageru hlídají např. otevření dveří a v případě narušení objektu pager pošle zprávu, např. POZOR NARUSENI OBJEKTU HASIČÁRNY, ostatním členům jednotky nebo jen na jednoho přednastaveného člena – tato funkce zůstala z původní verze hlídacího zařízení.
GSM Pager je složen ze tří částí. Hlavní částí je elektronický modul, který ovládá mobilní telefon k němu připojený. Další částí je mobilní telefon, v našem případě se může jednat o Siemens ME45 nebo Siemens C35. Poslední částí je napájecí zdroj, podobný nabíječce k telefonu.

Uvedené zařízení již testujeme dva měsíce a zatím bez poruch, cena celé sestavy nepřekročila pět tisíc korun, což je pro nás velice přijatelná částka.

Libor Kuděla
velitel JSDH Jakubčovice
mob.: +420 724 182 966, e-mail: sdh.jakubcovice@seznam.cz,
http://sweb.cz/sdh­.jakubcovice
Sdílet