Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEA: Dva mrtví po výbuchu nádrže v České Lípě

Dnes krátce před půl dvanáctou přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášení výbuchu v ulici Českokamenická v České Lípě od několika na sobě nezávislých osob. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa spolu s dalšími šesti jednotkami dobrovolných hasičů.

Hasiči na místě zjistili, že došlo k výbuchu jedné z nádrží se zbytkem hořlavé kapaliny v areálu bývalého skladu Benziny. Požár se začal šířit i na další nádrž. Hasiči se soustřeďují na ochlazování vedlejší nádrže a hledají 2 pohřešované o­soby.

Tisková mluvčí ZZS Libereckého kraje pro POŽÁRY.cz:

Pohlaví mrtvých osob je zatím neznámé, dvě odvezené osoby jsou těžce zraněné. Starší má zřejmě zraněnou páteř, druhý muž má popáleniny na 70 % těla včetně dýchacích cest.

Při výbuchu byly zraněny 2 osoby, které již byly odvezeny zdravotnickou záchrannou službou k ošetření do nemocnice. Na místě zasahoval také vrtulník letecké záchranné služby. 2 další osoby se pohřešují.

Kvůli značnému zadýmení doporučujeme osobám v blízkém okolí omezit větrání a pohyb venku.

Dopravní informace a počasí:

Oblast v okolí ulice Českokamenická byla kvůli zásahu složek IZS uzavřena Policií ČR. Probíhá zásah všech složek IZS. Na místě je 11°C, skoro zataženo a vane západní vítr o rychlosti 13 km/hod.

Aktualizace ve 12:30:

Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Česká Lípa spolu se dvěma dobrovolnými jednotkami města Česká Lípa, jednotkou z Nového Boru, Zákup, Skalice u České Lípy a z Mimoně s 15 cisternovými vozy. Pro zabezpečení střídání zasahujících hasičů a výměnu dýchací techniky byl na místo vyslán i protiplynový kontejner ze stanice Liberec. Hasiči mají požár pod kontrolou.

Podle Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje byly potvrzeny na místě 2 zraněné a 2 mrtvé osoby.

Aktualizace 12:45

Požár se podařilo uhasit. Hasiči kontrolují teplotu nádrže termokamerou a kontrolují výbušnost ovzduší explozimetrem. Majitel objektu si zajistí cisternu pro odčerpání znečištěné vody z dvouplášťových zásobníků.

Podle informací z místa zásahu byla tlaková vlna po výbuchu citelná ve vzdálenosti 400 metrů vzdušnou čarou od místa výbuchu.

Na místě probíhá vyšetřování Policie ČR. Přítomni jsou i zástupci města Česká Lípa a odboru životního prostředí.


Foto: Dejdar Martin, velitel družstva SDH Mimoň – hasicimimon.web­garden.cz

Foto: Tomáš Knobloch

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet