Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena skočila pro syna do potoka, nyní sama bojuje o život

Na místo byla okamžitě povolána jednotka HZS Olomouckého kraje. Té se povedlo ženu vytáhnout přibližně 300 metrů od jezu až poté, co uzavřeli stavidlo.

Ilustrační foto

V pátek odpoledne bylo na operační středisko ZZS Olomouckého kraje nahlášeno tonutí dítěte. Po příjezdu bylo zjištěno, že jsou na místě dvě děti, kterým chybí máma. Ta pro tonoucího syna skočila a začala se topit také.

Dvanáctiletého kluka vytáhly dvě jezdkyně, které kolem projížděly na koních. Následně se povedlo kluka jednou z nich oživit (údajně se jednalo o záchranářku). Po příjezdu RLP posádky byl kluk již při vědomí a značně podchlazený. Na místě byla také malá plakající holčička.

Od děťí bylo zjištěno, že pro kluka skočila do potoka jeho vlasní máma, které se nepovedlo syna zachránit, ale začala se topit také. Na místo byla okamžitě povolána jednotka HZS Olomouckého kraje. Té se povedlo ženu vytáhnout přibližně 300 metrů od jezu až poté, co uzavřeli stavidlo.

Ihned po vytažení ženy byla ze strany hasičů zahájena resuscitace. Dle odhadů mohla ve vodě strávit 20–30 minut. Ve velmi vážném stavu ji pak záchranáři odvezli do Fakultní nemocnice. Hocha převezla sanitka stabilizovaného na dětské oddělení.

Podle mluvčího fakultní nemocnice v Olomouci Egona Havrlanta je stav zraněné ženy vážný. „Leží na klinice anestezie a resuscitace. Je napojena na přístrojích,“ u­vedl.

Jak se chovat při podobných situacích? Úvod do první pomoci naleznete na webu 155ka.cz

© Pavel Tuzar – www.155ka.cz

Sdílet