Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S kamarádem zabránili přepadení

Profesionální hasič Václav Houška spolu s přáteli minulý týden vyrazil do jednoho z plzeňských non-stop barů. V tu dobu ještě netušil, že bude svědkem přepadení a dokonce, že díky jeho a kamarádově rychlé reakci přepadení zabrání a pomohou dopadnout pachatele.

Byly asi tři hodiny po půlnoci, v non-stop baru v Plzni zůstala kromě obsluhující barmanky partička tří lidí – Václav Houška a jeho kamarád s přítelkyní. V době, kdy si dívka odběhla na toaletu se do baru vřítili dva muži v kuklách. „Jeden z nich měl v ruce plynovou pistoli a druhý kesr. Okamžitě se začali od vystrašené barmanky domáhat peněz," popisuje přepadení Václav Houška. Zloději si hostů v baru příliš nevšímali a právě ve chvíli, kdy barmanka přestala vzdorovat a podávala lupičům požadované peníze, zasáhl Václav Houška. „Vzal jsem jednu z židlí a prostě jsem ji po nich hodil, nepamatuji se, jestli jsem zasáhl oba, dostal jsem totiž okamžitě zásah pepřákem a upadl na zem.

Nějakou dobu jsem vůbec neviděl, jen jsem slyšel rány a to, že se do nich pustil kamarád," popisuje zásah Houška, který zůstal ochromený na zemi. Jak se všechno odehrálo si ale Houška nepamatuje. „Vím, že jednoho z nich držel kamarád pod krkem a nepustil ho až do příjezdu policie. Kamarád to odnesl mnohem hůř než já, doktoři mu museli sešívat hlavu," pokračuje Houška. Policisté zadrželi jednoho z mužů přímo v baru a druhého, který se pokusil utéci pak chytili nedaleko. Oba muže, kteří se zlodějům postavili musela odvézt záchranka. „V nemocnici mi propláchli oči a mohl jsem jít domů. Kamarád vyvázl s několika stehy, ale také ještě tu noc odešel domů po svých. Byl víc pomlácenej než já, ale oba jsme byli rádi, že jsme z toho vyvázli relativně zdraví," uzavírá Václav Houška.

Václav Houška je profesionálním hasičem už 15 let. Deset let sloužil v jednotce hasičů Českých drah, pět let je příslušníkem HZS Plzeňského kraje a slouží na stanici Plzeň-Slovany.

Aktualizace dne 27. 03.

Statečným občanům poděkovali ředitel Městského ředitelství policie Plzeň plk. Mgr. Pavel Krákora, vedoucí odboru SKPV Městského ředitelství policie Plzeň plk. Mgr. Michal Krejbich a zástupce vedoucího odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plk. Bc. Luděk Fiala. Společně jim také předali dárky. Novináře nejvíce zajímalo, jaké pocity měli občané ve chvíli, kdy se snažili zabránit útěku pachatelů a zda by znovu zareagovali tak, jako před týdnem.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet