Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik hasičů na EKOAUTO vrakovišti

V pátek 25. 3. 2011 se uskutečnil v areálu ECOAUTO vrakovišti v Bílovci praktický výcvik jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, územního odboru Nový Jičín, stanice Bílovec zaměřený na zásahy u dopravních nehod.

Jednalo se o součást pravidelné odborné přípravy příslušníků jednotky, která je mimo jiné předurčena pro zásahy u dopravních nehod na dálnici D1 i v tunelu Klimkovice. Úkolem cvičících hasičů bylo co nejšetrněji a zároveň co nejrychleji vyprostit z havarovaného vozidla zraněnou osobu a poskytnout ji adekvátní předlékařskou­ pomoc.

Družstvo 4 hasičů si během výcviku vyzkoušelo celkem 3 modelové situace, kdy se vozidlo nacházelo na střeše či na boku. Figurant se vždy nacházel ve vozidle v různých pozicích. Příslušníci pro vstup do vozidla volili různé metody a postupy, aby si nasimulovali co nejvěrněji podmínky blízké reálných zásahům.

Tento praktický výcvik posloužil zároveň i jako příprava na soutěž – Krajské kolo ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, která se uskuteční 16. 4. 2011 v Hlučíně na parkovišti u štěrkovny. Soutěž se bude konat od 9:00 pro jednotky dobrovolných hasičů předurčené pro zásahy u dopravních nehod, zúčastní se i členové bílovecké dobrovolné jednotky a od 15:00 bude probíhat soutěž profesionálních hasičů. Zájemci o tuto problematiku či příznivci hasičů jsou srdečně zváni.

Zdroj: HZS MSK Nový Jičín

Sdílet