Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nadějný začátek

Je sobota 8.října 2005 ráno, mlha se pomalu rozpouští a do malé obce Vítovice u Rousínova se začínají sjíždět první účastníci cyklistického závodu horských kol „Dráček 2005“.

Soutěž zorganizovali aktivní členové SK Hasiči Brno, zejména cyklistický nadšenec a organizátor prap. Ivan Růžička a jeho přátelé ze směny „A“, často i s rodinnými příslušníky, jak už to tak chodí.

Významně organizátory podpořil HZS JMK ÚO Brno, OSH Brno a hlavní sponzor závodu firma Českomoravský cement HEIDELBERG CEMENT GROUP. Zázemí organizačního týmu bylo velmi vhodně umístěno na venkovní zahrádku hostince „Na Růžku“, kde nám majitelka poskytla perfektní podmínky pro organizaci celé soutěže, včetně zapůjčení výpočetní techniky a zejména výborně zajistila občerstvení všech účastníků závodu. Do soutěže navíc věnovala i věcné ceny pro nejlepší závodníky. Zdravotní dohled po dobu závodu zajišťovala posádka sanitního vozidla ZZS JMK – Vyškov.

Závodníci se vydali na trať při hromadném startu v 11:15 hodin z obce Vítovice a pokračovali do blízkého lesa a okolí kopce Kalečník až k obci Olšany, kterou proslavil Bolek Polívka. Trať končila opět ve Vítovicích u místní požární nádrže. Profil trati byl vybrán pro středně pokročilé cyklisty se 3 trochu ostřejšími sjezdy. Vzhledem k překrásnému slunečnému počasí a suchému terénu nedošlo však k žádnému zranění, které by si vyžádalo ošetření přítomné posádky ZZS JMK Vyškov. Celkem museli účastníci ušlapat asi 36 km.

Do závodu se přihlásilo celkem 44 cyklistů, z toho 24 pracovníků základních složek IZS a HZSP, kteří byli rozděleni do kategorie do 40 a nad 40 let, a dále 20 ostatních přihlášených závodníků. Obzvláště příjemný pohled byl na 6 krásných dívek a dam, které se odhodlaly poměřit své síly v kvalitní konkurenci mužů.
Závod dokončilo 40 cyklistů, 4 odstoupili kvůli technické závadě na svém stroji.

V kategorii základních složek IZS a HZSP do 40 let zvítězil ve vynikajícím čase 1:30,20 Ivo Košík z HZS JMK ÚO Hodonín, druhý skončil domácí závodník Robert Langer z HZS JMK ÚO Brno a na třetím místě skončil Radim Duda z HZS MSK.

V kategorii základních složek IZS a HZSP nad 40 let suverénně zvítězil „guru“ hasičské cyklistiky Vladimír Vysocký z HZS MSK ÚO Ostrava, na druhém místě skončil výborný Petr Böhm z HZSP Biocel, a.s. a třetí dojel Lubomír Veselý z HZS Olomouckého kraje.

Společnou kategorii ostatních závodníků a prvenství v celém závodě vybojoval vynikající Libor Skřivánek v čase 1:30,00 před Petrem Baranem a Karlem Šmerdou.

V nejkrásnější kategorii kralovala Eva Syslová, která zvládla celou trať ujet v obdivuhodném čase 1:53,45 před výbornou Martinou Žáčkovou a třetí Darinou Ivancovou.

Nejstarším závodníkem byl vyhlášen jako obvykle „dinosaurus“ hasičů – cyklistů 62-letý Ivan Lattenberg z HZS JMK ÚO Brno, který s přehledem zvládl celou trať a dojel celkově na skvělém 5. místě v kategorii nad 40 let.

Z výsledkové listiny je patrné, že závod byl rychlý a všichni zúčastnění dokázali, že mají výbornou fyzickou kondici a také smysl pro orientaci v neznámém prostředí. Tento smysl museli uplatnit častokrát, jelikož na některých místech trati bylo označení nedopatřením potrhané a někdy i nepříliš přehledné, za což jsme se po skončení závodu všem závodníkům omluvili. Všechny podněty od účastníků jsme zaznamenali a bereme je jako návrhy na zlepšení příštího ročníku. Každý problém, se kterým jsme se potýkali, je pro nás užitečnou zkušeností a pevně věříme, že příští ročník bude připraven lépe.

Po dojezdu závodu měl každý účastník zajištěno občerstvení a při jeho konzumaci se na „zahrádce“ v krásném teplém podzimním počasí ve skupinkách probírala záludná místa na trati, kde se jelo dobře, kde kdo bloudil, ale také se hovořilo o životě, rodině, zkrátka tak, jako když se sejde parta příjemných lidí, kteří mají společného koníčka. Jako velmi pozitivní vnímám účast i lidí mimo složky IZS. Za prvé tím roste konkurence závodníkům, zvyšuje se i sportovní úroveň soutěže a hlavně nepůsobí hasiči jako uzavřený klub, kam nikdo z civilistů nemá přístup. Na oplátku se při rozhovorech leckdy dovídáme zajímavé postřehy, jak je třeba naše práce vnímána veřejností. A to je, myslím, velmi důležité.

Závěrem bych za pořadatele závodu rád poděkoval:
- Vedení HZS JMK ÚO Brno za všestrannou podporu;
- Společnosti Českomoravský cement HEIDELBERG CEMENT GROUP za finanční dar;
- OSH za finanční dotaci;
- Majitelce hostince „ Na Růžku“ ve Vítovicích za skvělé zázemí a věcné ceny;
- Posádce sanitního vozidla ZZS JMK – Vyškov za zdravotní dohled během celé akce;
- Všem kolegům z HZS JMK ÚO Brno a jejich rodinným příslušníkům, kteří nezištně pomáhali s organizací závodu.

Z ohlasů závodníků usuzuji, že se jim závod líbil, zejména prostředí tratě mnozí hodnotili velmi vysoce a většina z nich přislíbila, že si příští rok přijedou zazávodit na sklonku cyklistické sezóny znovu. Doufám, že se k nim přidáte i vy, kteří vyznáváte jízdu na kole pěknou přírodou a rádi se setkáváte se svými kolegy a kamarády. Srdečně vás zveme již nyní. Na shledanou ve Vítovicích.

npor.Ing.Václav Kovář
SK HASIČI BRNO

Vysledky kategorie do 40 let
Vysledky kategorie nad 40 let
Vysledky kategorie žen
Vysledky kategorie příchozích
Sdílet