Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Projekt HASÍK CZ má ve Zlínském kraji úspěch

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje je již třetím rokem aktivně zapojen do projektu s názvem Hasík CZ, který je zaměřený na preventivně výchovnou činnost dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Od roku 2009 se nám ve spolupráci s autorem projektu, Citadelou Bruntál o.s., podařilo uskutečnit dva kurzy na proškolení celkem 46 příslušníků, k získání certifikátu instruktora Hasíka.

Instruktoři, kteří jsou zejména z řad výjezdových hasičů, navštěvují ve dvojicích základní školy a dětem přímo ve třídách prakticky vysvětlují, jak předcházet požáru, co dělat při jeho vzniku nebo jak se zachovat, když uslyší varovný signál sirény.

Během roku 2010 bylo navštíveno 66 základních škol a jedno gymnázium. Proškoleno tak bylo 101 druhých a 74 šestých tříd, což představuje asi 2800 žáků. Celkem tedy hasiči ze svého osobního volna strávili 343 hodin s dětmi ve školních lavicích.

Zásluhou instruktorů, díky jejichž práci preventivně výchovná činnost v takovém rozsahu funguje, sklízí projekt Hasík velký zájem jak u dětí, tak učitelů.

por. Ing. Pavel Řezníček

Sdílet