Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční soutěž v požárním útoku

Dne 14.10. 2005 od 19:00 hod. se na stanici hasičů v Uherském Brodě uskutečnil již 5. ročník Noční soutěže v požárním útoku o pohár ředitele HZS Zlínského kraje.

Tento druh soutěže je pro závodníky ztížen minimálním osvětlením, což klade velké nároky na přesnost práce s hasičskou technikou. Noční atmosféra dodává soutěži netradiční náboj napětí a celá akce je pro přítomné diváky velmi atraktivní.

Letošní soutěž provázel mimořádný zájem závodníků z celé republiky a na start se postavilo rekordních osmnáct družstev. Vynikající organizace byla vůbec vizitkou celé soutěže, která probíhala naprosto přesně podle stanoveného časového plánu.

Nástup závodníků v 18:45 hod. prozradil, že soutěž má mimořádně kvalitní konkurenci v soutěžních družstvech. Mezi startujícími nechyběl tým profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, jehož výčet úspěchů by vydal na samostatnou zprávu. V jejich čele stál mistr světa 2004 a čerstvý mistr Evropy 2005 v požárním útoku Pavel Sádecký. K jejich největším konkurentům patřilo družstvo profesionálních hasičů z Ostravy, družstvo loňských vítězů z podniku Biocel Paskov, ale i několik skvělých družstev sborů dobrovolných hasičů např. z Mistřic nebo Velkého Ořechova.

Na start soutěže se postavilo také družstvo zahraničních kolegů z Holandska. Holandští hasiči tento druh soutěže vůbec neznají a jejich start byl absolutní premiérou v jejich životě. Smíšenému družstvu soutěžících hasičů z měst Bussum a Naarden se podařilo soutěž dokončit za bouřlivého povzbuzování několika set diváků. Jejich neskrývaná radost nebrala po dokončení útoku konce…

Samotná soutěž přinesla mnoho zajímavých momentů. Už starty prvního kola prozradily, že se soutěží naplno a nikdo nikomu nic nedaruje. Dosahované časy byly více než dobré, a tím rostla vzájemná konkurence a soutěživost mezi závodníky. K vidění bylo i několik nezdařených pokusů a při jednom útoku dokonce natlakovaná hadice srazila časomíru ze čtyřmetrové výšky!

Z prvního kola postoupilo do finále pět nejlepších družstev. Finále „královské disciplíny“ požárního sportu bylo znovu nádherné a napínavé. Z vítězství se nakonec radovalo družstvo profesionálních hasičů z Uherského Hradiště ve fantastickém čase 22,70 sec. Pro Pavla Sádeckého i jeho tým to bylo nejlepší uzavření celé letošní skvělé sezóny. Na druhém místě se umístilo družstvo profesionálních hasičů podniku ČD z České Třebové, které bylo považováno za tzv. černého koně soutěže. Na třetím místě skončil tým loňských vítězů profesionálních hasičů podniku Biocel Paskov. Finále se naopak vůbec nepodařilo borcům z Ostravy, kteří mají jinak vysoký kredit na těchto soutěžích.

Všem sportovcům děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme. Putovní pohár ředitele HZS Zlínského kraje tak zůstává díky hasičům z Uherského Hradiště v našem regionu.

1. HZS Zlínského kraje, ÚO UH 22,31
2. HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Ostrava 23,13
3. SDH Velký Ořechov 23,28
4. HZSP České Dráhy, Česká Třebová 23,34
5. HZSP Biocel a.s. Paskov 23,40
6. SDH Kněžpole 24,56
7. SDH Vésky 24,95
8. HZSP Barum Otrokovice 25,00
9. HZS Zlínského kraje, krajské ředitelství 27,01
10. HZS Zlínského kraje, ÚO Vsetín 27,52
11. HZS Zlínského kraje, ÚO UH, old stars 28,90
12. SDH Pravčice 30,63
13. SDH Mistřice 31,01
14. HZS Jihomoravského kraje, ÚO Brno 34,54
15. HZSP MITAS Zlín 36,25
16. Nizozemí (Bussum – Naarden) 79,12
HZS Zlínského kraje, ÚO Kroměříž KM nesplněno
HaZZ Trenčín nesplněno

FINÁLE

1. HZS Zlínského kraje, ÚO Uherské Hradiště…22,70
2. HZSP České Dráhy, Česká Třebová…23,11
3. HZSP Biocel a.s. Paskov…23,44
4. SDH Velký Ořechov…27,09
HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Ostrava…nesplněno


kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet