Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár rodinného domu

Dne 16. 10. 2005 v 02:39 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Valašském Meziříčí, Brňově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se třemi cisternami, kterou posílila jednotka sboru profesionálních hasičů podniku Deza Valašské Meziříčí s jednou cisternou a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Jablůnka se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Brňov došlo k rozsáhlému požáru celodřevěného rodinného domu a kůlny.

Už při příjezdu hasičů bylo v plamenech celé podkroví a požár se rychle šířil na další části domu a kůlny. Hořící střecha s eternitovým krytím vytvářela výbuchy horkých plynů a způsobovala další nebezpečí pro zasahující hasiče. Hasiči rozvinuli tři proudy vody a začali s intenzivním hašením. Na místo musela být neustále dopravována voda cisternami dobrovolných hasičů. Společným zásahem se hasičům podařilo požár zastavit před velkým poškozením přízemí domu. Po uhašení požáru byla dobrovolnými hasiči prováděna dohlídka místa až do ranních hodin.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Důkladné ohledání bylo přesunuto až na denní dobu. Příčina vzniku požáru nebyla nad ránem stanovena, a stejně tak se čekalo i na vyčíslení způsobených škod.

V dopoledních hodinách proběhlo podrobné ohledání místa požáru s cílem stanovit příčinu vzniku požáru. Majitel si požárem způsobené škody vyčíslil na 1 mil. Kč. Požár zcela zničil podkroví, střechu a kůlnu u domu. Zásahem hasičů se podařilo uchránit vybavení domu v přízemí za 100 000 Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření s tím, že nebyla vyloučena ani možnost úmyslného zapálení. Několik stanovených verzí vzniku požáru je v prověřování ze získaných informací od svědků a z místa požáru. Případ je nadále ve společném šetření hasičů i policie.

Požár byl ohlášen jedním ze sousedů, který se vzbudil a slyšel praskající eternit na hořící střeše. V době vzniku požáru nebyl dům pravděpodobně obydlen.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet