Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda kamionu a dodávky v obci Pasohlávky

Vážná nehoda dnes na celé dopoledne zablokovala komunikaci I/52 z Brna do Mikulova a Vídně. Nehoda si vyžádala tři těžká zranění.

Na rovném úseku silnice u obce Pasohlávky na Brněnsku se dodávka Mercedes Sprinter z Polska čelně srazila s dalším polským vozidlem – tahačem Renault Premium s návěsem. Ve zdemolovaných kabinách zůstali zaklínění těžce zranění řidiči. Vážně zraněn byl také spolujezdec z dodávky.

Nehodu hasičům v 7.35 hodin ohlásili policisté. Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální ze stanic v Pohořelicích, Mikulově a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolná jednotka z Drnholce. Hasiči zajistili místo nehody a pomocí hydraulické techniky za asistence zdravotníků vyprošťovali oba řidiče. Ze zdemolovaných kabin se oba zraněné podařilo vyprostit až po téměř 20 minutách.

Pro 54letého řidiče tahače přiletěl vrtulník, do nemocnice zdravotníci po ošetření na místě převezli také řidiče dodávky a jeho 26letého spolujezdce. Hasiči zdravotníkům pomáhali při ošetřování všech zraněných a při jejich naložení k transportu do nemocnice. Na obou vozidlech udělali protipožární opatření. Protože z tahače Renault se při prudkém nárazu utrhla jedna ze dvou palivových nádrží a proraženým otvorem na silnici vyteklo několik set litrů nafty, hasiči sorbentem bránili úniku nafty a zbytků vyteklého motorového oleje mimo silnici.

Po vyšetření a zadokumentování nehody policisty hasiči do sudů přečerpali zbytek paliva z tahače i z dodávky. Protože silnice byla silně znečistěná v délce přes sto metrů, komunikaci očistili od úlomků plastů, střepů a části karoserií a k dalšímu úklidu kluzké vozovky zavolali silničáře se speciální technikou. O odstranění vraků vozidel ze silnice se postarali pracovníci odtahové služby. V 11.19 hodin hasiči místo nehody předali policistům a ukončili zásah.

Kvůli odstranění následků nehody byla silnice I/52 na celé dopoledne uzavřena a policisté dopravu odkláněli po vedlejších komunikacích.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet