Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil kolnu s vojtěškou

Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo v neděli 16. října večer při likvidaci požáru ocelokolny s uskladněnou sušenou vojtěškou u obce Násedlovice – Čejč na Hodonínsku.

Požár objektu, který leží na odlehlém místě u rybníka za obcí, byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 20:07 hodin. Oheň se rozšířil na celý seník o půdorysu 40 × 15 metrů, v němž bylo uskladněno 500 tun sušené vojtěšky. U požářiště hasiči našli 54letého muže, který měl vážné problémy s dýcháním. Přestože hasiči muži poskytli první pomoc a do příjezdu sanitky ZZS mu nasadili masku kyslíkového dýchacího přístroje, lékař konstatoval, že zdravotní problémy nepřežil a zřejmě zemřel na infarkt. Přesnou příčinu úmrtí, které podle předběžného vyjádření zdravotníků s požárem přímo nesouvisí (muž měl již v minulosti vážné potíže se srdcem), šetří policisté.
Proti plamenům hasiči postupně nasadili deset vodních proudů a kromě hašení hořící vojtěšky také ochlazovali konstrukci kolny. Požár se jim podařilo lokalizovat ve 21:36 hodin, likvidace byla ukončena před 23. hodinou. Požářiště s doutnajícími zbytky vojtěškových úsušků však až do pondělního dopoledne střežila místní jednotka dobrovolných hasičů. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, oheň zničil zásoby krmné vojtěšky a žár poškodil také ocelovou konstrukci objektu. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 900 tisíc korun, hodnotu uchráněné části objektu na 100 tisíc korun.
Sdílet