Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Záchranný útvar HZS cvičil v terénu i na vodě

Dnes jsme měli jedinečnou možnost bezprostřední účasti na výcviku Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Hasiči cvičili jízdu v terénu s pásovou i kolovou technikou, vyprošťování uvíznutých vozidel a práci i záchranu na vodě.

Den jsme začali ráno krátkým uvítáním u útvaru a představením oddělení vzděláván, kde zrovna probíhala psychologická příprava a zkoušky v autoškole. Právě hlučínská autoškola je jediným takto akreditovaným oddělením u Hasičského záchranného sboru. Oddělení vzdělávání má kromě autoškoly na starost i některé moduly vstupní přípravy příslušníků, kurzy vůdců malých plavidel a připravují rovněž kurz obsluhy motorových a rozbrušovacích pil.

U záchranného útvaru (ZÚ) slouží celkem 195 příslušníků a 50 občanských zaměstnanců. Drtivá většina pracuje na denní směně, pouze několik jich slouží dvanáctihodinové směny na operačním středisku útvaru. Příslušníci denní směny jsou pro případný výjezd k dispozici na mobilních telefonech v místě bydliště.

Vzhledem k zaměření útvaru je delší doba, potřebná pro výjezd, zcela pochopitelná a akceptovatelná, nejde zkrátka o prvovýjezdovou jednotku. Záchraný útvar zasahuje až ve chvíli, kdy běžná technika HZS nestačí nebo kdy je potřeba masovějšího a dlouhodobějšího nasazení sil a prostředků. ZÚ disponuje např. jednotkou chemiků, potápěčů, lezců, střelmistrů, zdravotníků nebo kynologů, kteří právě procházejí atestem pro sutinové vyhledávání. KV ZÚ je kromě pásových speciálů k dispozici přibližně 120 ks kolové techniky. I na našem serveru jste se některých z nich mohli dočíst v sekci Technika, další brzy chystáme a budeme i u zajímavých novinek.

Z Hlučína jsme poté odjeli služebním autobusem do Vřesiny, kde probíhaly jízdy pásové i kolové techniky v terénu a nácvik vyprošťování uvíznutých vozidel. K vidění byl např. vyprošťovací tank VT-72B, o kterém jste již na Požárech jistě četli, dále několik Tater 815 VVN i vyprošťovací automobil AV-15. Veškerá technika byla rovněž k dispozici ke svezení, o zážitky z jízdy v těžkém terénu jsme tedy ochuzeni nebyli.

Z Vřesiny jsme byli autobusem přepraveni do Vrbic, kde probíhala další část výcviku, tentokráte na vodě. Hasiči cvičili obsluhu vysokokapacitního čerpadla MČS o průtoku 1500 litrů za sekundu, které na místě sestavili v jeho plovoucí verzi. Rovněž byl k vidění – našim čtenářům známý – obojživelný pásový transportér PTS-10, který kromě UAZu vozil i nás. Měli jsme tedy jedinečnou možnost plout na vodě a sledovat přímo z paluby obojživelníku výcvik v záchraně osob, který poblíž prováděli potápěči ZÚ. Na vodě se rovněž proháněla trojice člunů různých velikostí i výkonu, ani na nich jsme neodmítli svezení.

Z výcviku, na který jsme vyrazili v osm hodin ráno, jsme odjížděli kolem poledne. Hasiči v tu dobu usedali k občerstvení s vědomím, že pro ně práce nekončí a v této zajímavé odborné přípravě budou pokračovat i po obědě.

foto: Jakub Kozák a Tomáš Lach

Sdílet