Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár rodinného domu

Dne 13. 10. 2005 ve 23:48 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Osíčko.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Osíčko a Kunovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru uvnitř obytné části rozlehlého stavení.

Už při příjezdu hasičů byla jedna část domu silně zasažena plameny. Hasiči okamžitě rozvinuli několik proudů vody a začali s intenzivním hašením uvnitř domu i z okolních venkovních prostor. Do hořícího a silně zakouřeného domu pronikli hasiči v dýchacích přístrojích. Postupně byl požár lokalizován v obytných místnostech i na půdě. Rychlým zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na další části komplexu obytných a hospodářských budov. Z hořící místnosti se hasičům podařilo včas vynést tlakovou nádobu na plyn s 10 kg propan-butanu. Celá jedna část domu musela být odvětrána přetlakovou ventilací.

Při požáru došlo ke zranění muže nar. 1974, který byl popálen na rukách. Se svým zraněním byl převezen vozidlem zdravotnické pomoci do nemocnice k ošetření.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru předběžně ohledáno. Vyšetřovatel na místě zjistil, že dva muži se nechali najmout na pomocné práce a majitel stavení je nechal přespat v jedné z obytných částí domu. Dům přitom není trvale obydlen a je v rekonstrukci. Po nočním návratu jednoho z nich vznikl v domě požár, který ho i zranil. Druhý muž přišel do domu v době, kdy byl požár už v plné síle a sám se snažil alespoň přivolat pomoc.

Požár zničil několik obytných místností s vybavením, verandu, dřevěné stropy a část střechy. Zároveň došlo k poškození uskladněného dřevěného stavebního materiálu na probíhající rekonstrukce. Požárem způsobená škoda byla majitelem předběžně odhadnuta na 400.000 Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Podrobné ohledání místa požáru proběhne dnes v dopoledních hodinách.

Dne 14. 10. 2005 proběhlo podrobné ohledání místa požáru s cílem stanovit možné vyšetřovací verze vzniku požáru. Prohlídkou všech prostor a zařízení byla předběžně vyloučena technická závada např. na kamnech. Vyšetřování se zúžilo na nedbalostní jednání zraněného muže. Ten je i nadále hospitalizován v nemocnici a ve spolupráci s policií bude požádán o podání vysvětlení.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet