Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český tým v Pákistánu se rozšíří

Dnes 18.10. ve večerních hodinách do Islamabádu na palubě armádního speciálu odcestovala další záchranná jednotka ČR, která tým působící v zemětřesením poničeném severopákistánském městě Rawala Kot doplní a částečně prostřídá.

Jednotka, složená ze 2 lékařů a 7 záchranářů Ministerstva vnitra, s sebou dopravuje rovněž několik tun materiálu a zásob pro prodloužené působení českého týmu v oblasti. Jedná se o zdravotnický materiál, hygienické potřeby, léky, vyhřívané vojenské stany, úpravny vody, nářadí, dále o trvanlivé potraviny, komunikační prostředky, pohonné hmoty, vybavení a oblečení do nepříznivého počasí.

„ Vezeme s sebou i bednu bonbónů a bednu plyšových hraček pro místní děti, aby lépe snášely útrapy, které tam musí snášet,“ řekl velitel vysílané záchranné jednotky kpt. Ing. Oldřich Klegr.

Čerstvý český tým v oblasti doplní již fungující záchrannou jednotku a prostřídá její část, která zamíří domů. Jedná se o skupinu 7 českých záchranářů a lékařů, jež byli dopraveni vrtulníkem z Rawala Kotu do Islamabádu. Odtud budou armádním speciálem dopraveni do Prahy, jejich přílet se předpokládá ve středu v pozdních večerních hodinách.

Čeští lékaři a zdravotníci za 5 dní svého působení ošetřili více než 100 pacientů a provedli několik závažných operací (např. operace tříštivé zlomeniny, kýly).

Naši lékaři a zdravotníci na místě poskytují komplexní péči, tzn. že ošetřují všechny druhy zranění a nemocí. Česká polní nemocnice je navíc jediným fungujícím zdravotnickým zařízením v této oblasti, která leží zhruba 70 km od Islamabádu.


Česká republika Pákistánu poskytuje i materiální humanitární pomoc. Dnes, v úterý 18.10. v 16:00 hod., ze středočeské obce Hředly u Zdic vyrazí kamiony naložené téměř 13 tunami materiálu v ceně 9 milionů korun. Jedná se o 1000 kusů spacáků, zdravotnické přikrývky, zdravotnický materiál, léky, prostředky na úpravu vody, tablety na čištění vody.
Tento kontingent s humanitární pomocí zamíří na leteckou základnu Ramstein Německu, odkud bude pomoc dopravena leteckým mostem NATO až do Pákistánu.

npor. Mgr. Vít Pernica
tiskový mluvčí HZS hl.m. Prahy

--------------------------------------------------------

Činnost záchranného týmu ČR v Pákistánu – krátké zprávy

12. 10. 2005
13:26 – odlet týmu z letiště Ruzyně
17:00 – mezipřistání v Istanbulu
01:42 – tým přistál v Islamabádu
04:07 – probíhá vykládka, tým je ve spojení s velvyslancem a mezinárodním krizovým štábem OSOCC a zabezpečuje přepravu do Mušafarabádu.

13. 10. 2005
12:05 – materiál naložen na nákladní auta a autobusy, skupina jede s doprovodem do města Ravalakab cca 60–70 km od Islamabádu
20:05 – skupina v pořádku dojela, přes noc připraví tábor a ráno začnou svou činnost.

14. 10. 2005
06:55 – vše funguje bez problémů, všichni v pořádku, Ravalakab leží v bezpečné zóně, nefungují zde mobilní telefony
11:53 – s velitelem místní oblasti došlo k dohodě o vybudování nemocnice, nemocnice se již staví a je před dokončením
19:31 – v 16:00 místního času je dokončeno zprovoznění nemocnice, je v oploceném a hlídaném areálu vojenské nemocnice, přijat a operován první pacient

15. 10. 2005
07:58 – jednotka pokračuje ve své práci, operace jsou prováděny ve stanu, náročnější operace je možné provést v budově nemocnice

16. 10. 2005
15:01 – jednotka je v pořádku, dnes vytrvalý déšť, provedeno lékaři pouze deset ošetření a dvě operace
20:07 – záchranný tým zůstane na místě nasazení do cca 25.10., protože o jejich pomoc je zájem a jsou s nimi spokojeni

18. 10. 2005
08:44 – operace v Pákistánu probíhá bez problémů, zlepšilo se počasí, část výpravy se dnes vrací do Islamabádu a připravuje se na vystřídání.

Zdroj: www.hzspraha.cz
Sdílet