Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladík nezvládl výstup uvízl ve skále

Dne 31. 3. 2011 ve 14:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže v lomu u obce Napajedla. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů lezecké skupiny ze Zlína se speciálem na podvozku Land Rover.

Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v pískovém lomu došlo k uvíznutí muže.

Na tísňovou linku 112 byla ohlášena žádost o pomoc při záchraně mladíka, který bez lezecké technické podpory a bez lan zdolával pískovcový lom u obce Napajedla. V jednom místě uvízl a nemohl se dostat do bezpečí. Pískovcové podloží bylo silně zvětralé, nestabilní a uvolňovalo se pod ním. Raději proto zůstal na místě a přidržel se vyrůstajícího stromu.

Hasiči byli na místě za jedenáct minut od výjezdu ze stanice. Po vyhodnocení situace se hasiči přesunuli nad bývalý lom, který nějaký čas sloužil jako střelnice, a připravili lanovou techniku. Do několika minut dorazili specialisti hasiči lezci ze Zlína, kteří se následně k mladíkovi slanili. Ten uvízl asi deset metrů nad zemí a další pohyb po skále byl velmi nebezpečný.

Po ukotvení do jisticích popruhů a záchranářského sedáku byl asi patnáctiletý mladík slaněn na zem. Při akci nebyl nijak zraněn. K výchovné domluvě a k podání vysvětlení byl předán hlídce policie.

Profesionální hasiči záchranáři jsou na podobné zásahy dobře vybaveni a pravidelně cvičeni. Záchranných akcí na skalách ve Zlínském kraji řešíme i několik ročně. Nehody na skalách postihují nejen turisty při vycházkách, dochází k nim při hrách dětí, jako v tomto případě, ale postihují i začínající nebo zkušené lezce s technickým jištěním.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet