Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana krav z jímky v Malém Boru

Patnáct krav propadlo ve čtvrtek večer do jímky. Pět hasičských jednotek se snažilo více jak pět hodin o záchranu co nejvíce z nich. V konečné bilanci bylo jedenáct krav zachráněných, čtyři byly vytaženy mrtvé.

Ve čtvrtek 31. března 2011 byla v 18.25 hod. ohlášena žádost o záchranu hovězího dobytka v kravíně Agropodniku v Malém Boru na Klatovsku. Celkem patnáct krav se zřejmě při technologické poruše během odsávání fekálií propadlo do jímky hluboké 2,5m, dlouhé 80m a široké 3m. Na místo vyjely tři profesionální a dvě dobrovolné hasičské jednotky.

Zásah hasičů byl komplikovaný omezeným prostorem pro práci a velkou hloubkou jímky. Bylo nemožné ustavit k využití těžkou techniku. Hasiči průběžně odčerpávali obsah jímky ke snížení hladiny fekálií. Po žebříku se hasiči dostávali dolů ke kravám, které podvazovali popruhy a pomocí ustavených dřevěných fošen a čelního nakladače vytahovali ven. Zásah probíhal až do půlnoci. Hasičům se podařilo zachránit jedenáct živých krav, zbylé čtyři kusy se vytáhnuly mrtvé.

Zasahující jednotky:

  • HZS Horažďovice
  • HZS Klatovy
  • HZS Plzeň-Slovany
  • JSDH Horažďovice
  • JSDH Malý Bor

Foto: HZS Horažďovice

kpt. Mgr. Blanka Nechvátalová
zast. tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Sdílet