Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové auto pro chomoutovské hasiče

Chomoutovští dobrovolní hasiči dostali nové požární vozidlo v hodnotě přesahující 2 miliony korun. Slavnostního předání se zúčastnil primátor města Olomouce Martin Novotný a jeho náměstkyně Eva Machová.

Nový hasičský vůz Mitsubishi CANTER 7C15 pořídili radní od firmy ZHT Group s.r.o., Slavíč. Náklady na pořízení vozu hradí město Olomouc, které formou leasingu zaplatí přes 2 miliony korun.

Požární vozidlo bylo pořízeno na základě schválené „Koncepce zabezpečení jednotek sborů dobrovolných hasičů statutárního města Olomouce pro období let 2008–2010“. Městská jednotka Sboru dobrovolných hasičů Chomoutov působí na území města, specializuje se zejména na záchrannou činnost na vodě, provádí dekontaminaci a je také vybavena dýchací technikou.

Vozidlo je vybaveno radiostanicemi, svítilnami, dýchací technikou, magnetickou zásuvkou pro dobíjení akumulátoru, tažným zařízením, odnímatelným navijákem, teleskopickým osvětlovacím stožárem, zásahovým čerpadlem Tohatsu, zásobníkem hasícího média 1 800 litrů.

Skříňová nástavba má po obou stranách vozidla uzamykatelné rolety. Všechny rolety a v zadní části dveře mají zabudované osvětlení LED na magnetický spínač, který zajišťuje zapínání a vypínání v daném prostoru. V nástavbě vozidla jsou úložné police a prostory pro techniku, zabudovaný kontejner pro hadice B, C, D. Pro přístup na střechu nástavby se používá sklopný žebřík. Na střeše nástavby jsou umístěny bedny pro povinné příslušenství.

Popis Vozidla:

Požární dopravní automobil DA15 – L1MS Fuso Canter

Dopravní automobil Fuso Canter je speciální vozidlo určené k rychlé přepravě hasičského družstva v počtu až 1+8 s potřebným příslušenstvím k provedení požárního zásahu vodou (1800 l). Vozidlo je vybaveno přenosnou motorovou stříkačkou TOHATSU PFPN 10–1500. Ta je umístěná v zadní části, která zároveň slouží i jako hnací čerpadlo k požární nádrži. V lévé části vozidla je na stříkačku napojen systém pro rychlý zásah tvořený hadiceni D25 a proudnicemi Protek 360. Díky tomuto systému je možno vykonávat efektivní hasební zásah vodní mlhou při nízkém tlaku 8 barů. Vozidlo je vynbaveno elektrocentrálu a rovněž pneumatickým osvětlovacím stožárem pro osvětlení místa zásahu. V přední čáasti vozidla je umístěn držák pro umístění elektrického navijáku.

Řadí se mezi lehké požární vozidla a je určen jak pro technické zásahy tak pro zásahy proti požáru.

  • Podvozek: Fuso Canter 7C15
  • Náhon: 4×2
  • Celková hmotnost: 7500 kg
  • Počet míst k sezení: 1+2 v kabině, 3 v nástavbe, alternativně až pro 6 osob v nástavbě
  • Nástavba:

Plastová nástavba vyrobená firmou ZHT a technologií ZHTStrong. Plastové nástavby ZHTStrong mají nesrovnatelně výšší užitné vlastnosti než klasické nástavby. V nástavbě jsou vyrobeny úložné prostory pro veškeré potřebné vybavení včetně plnovýsuvů pro uložení těžkých zařízení jako požární stříkačka a elektrocentrála. Osvětlení nástavby LED diodami. Nástavba má pochozí střechu, kde je umístěna uzamykatelná bedna, savice a 4-dílný žebřík. Nástavba je vybavena dvojicí al-rolet s madly.

Vozidlo je vybaveno aerodynamickým moderním spoilerem s integrovanými LED májáky. V zadní části je umístěna oranžová LED alej a LED májaky modré barvy

Bližší informace: na www.zht.cz , info@zht.cz

Sdílet