Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další nehoda na přejezdu mezi Velkými a Malými Hošticemi

Tři minuty po půlnoci (2. 4. 2011 v 00:03 hod.) řídil muž ročníku narození 1990 z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia s označením TAXI, se kterým jel po hlavní silnici číslo I/56.

Jel ve směru jízdy od obce Malé Hoštice směrem na obec Velké Hoštice a Kravaře, kdy při vjetí v této chvíli na nezabezpečený železniční přejezd označený výstražnými kříži (po předchozí dopravní nehodě ze dne 30. 3. 2011 v době kolem 13:00 hod. – osobní motorový vlak a nákladní motorové vozidlo značky Mercedes Benz s návěsem – je světelné zabezpečovací zařízení mimo provoz) nerespektoval houkání přijíždějícího osobního motorového vlaku, který řídil strojvedoucí (muž ročníku narození 1952 ze Štěpánkovic) a který jel ve směru jízdy od železniční zastávky ČD Velké Hoštice směrem do železniční zastávky ČD Malé Hoštice.

Následně došlo na železničním přejezdu ke střetu mezi přední části osobního automobilu a pravé přední části motorového vlaku. V době dopravní nehody se v osobní vlaku nacházelo celkem 28 osob včetně strojvedoucího a vlakvedoucí, a to ženy ročníku narození 1961 z Opavy. Všichni cestující z vlaku opustili místo dopravní nehody ještě před příjezdem složek IZS, takže není zcela přesně známo, zda-li některá z přepravovných osob utrpěla nějaké zranění a zda-li se nechala následně lékařsky ošetřit. V případě, že tomu tak bylo, policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě žádají, aby se tyto osoby telefonicky přihlásily na telefonní číslo 974 737 574.

Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění jednadvacetiletého řidiče osobního vozidla s označením TAXI, který utrpěl povrchové oděrky hlavy a zvrtnutí krční páteře s předběžnou dobou léčení 1 měsíc. Dále došlo k lehkému zranění spolujedoucího z osobního automobilu, a to muže ročníku narození 1975 z Opavska, který utrpěl pohmoždění a povrchové oděrky levého bérce s jednorázovým ošetřením a dalšího spolujezdce z osobního vozu (chlapce ročníku narození 1996 z Opavska – 14,5 let), který byl jednorázově lékařsky ošetřen. Všichni tito muži byli z místa nehody převezeni sanitním vozidlem RZS do Slezské nemocnice v Opavě. Podle dosavadního šetření ke zranění cestujících v osobním vlaku pravděpodobně nedošlo.

Na vozidle Škoda Felicia vznikla hmotná škoda ve výši přibližně 20.000,– Kč, na osobním motorovém vlaku byla škoda vyčíslena na částku ve výši přibližně 80.000,– Kč.

U řidiče automobilu i u strojvedoucího vlaku byly provedeny orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativními výsledky.

Železniční trať byla v důsledku dopravní nehody uzavřena od 00:03 hod. do 02:25 hod. dne 2. 4. 2011. Na místo dopravní nehody se dostavili pracovníci za DKV Olomouc, za SDC, za provozní obvod Opava, vrchní ispektor ČD, drážní inspektor Ostrava. Na místě se nacházela i jednotka hasičů HZS Opava a odklon dopravy byl řízen policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě.

V úseku železniční tratě mezi obcemi Velké Hoštice a Malé Hoštice je po dopravní nehodě ze dne 30. 3. 2011 pro všechny vlaky všeobecným rozkazem ČD nařízena rychlost 10 km/h s pokynem „Pískejte“.

Do této chvíle nebyla žádná osoba obviněna ze spáchaní některého z trestných činů (přečinů či zločinů) a vše je nadále v prověřování a prošetřování.

René Černohorský
KŘP Moravskoslezského kraje
Policie ČR

Sdílet