Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři nedělní zásahy na Pardubicku

Dne 3. dubna v 11.45 hodin byla jednotka ze stanice v Hlinsku k úniku neznámé kapaliny do potoka Drachtinka v Hlinsku. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že v potoce tekla červená voda, neznámá látka dobře naředěná s vodou.

Ilustrační foto

Látka ani nezanechávala zbytky na travním porostu a nebylo možné ji zachytit do sorpční deky. Po příchodu pracovníka životního prostředí Městského úřadu Hlinsko byl odebrán vzorek této neznámé látky. Byl proveden i průzkum lokality rybníku Bahna i soutoku Drachtina Chrudimka. Tady bylo zjištěno, že červená barva z vodního toku Drachtinka již není zbarvená a voda je čirá.


V neděli 3. dubna v 15.53 hodin vyjeli hasiči ze stanic v Litomyšli a Vysokého Mýta k nehodě, jež se stala na silnici I/35 u Cerekvice nad Loučnou. Jednalo se o střet vozidla Ford Ka s motocyklem Chopper Hyosung Aquila.

Ihned po příjezdu pomáhali hasiči záchranné službě se stabilizací řidiče motocyklu a s jeho naložením do sanitního vozidla. Po zadokumentování místa události hasiči vytáhli automobil na vozovku a odstranili následky nehody.


V nedělní podvečer byla v 18.24 hodin oznámena na operační a informační středisko hasičů dopravní nehoda, jež se stala na komunikaci ze Sloupnice směrem na Kornici. Na místo ihned vyjela jednotka hasičů z Litomyšle a po příjezdu pomáhala zdravotníkům s ošetřením zraněných osob.

Celkem bylo při nehodě dvou vozidel zraněno pět osob – dvě osoby utrpěly středně těžká zranění a tři osoby byly zraněny lehce. Hasiči dále standardně zabezpečili vozidla proti požáru i úniku provozních náplní. Událost ze strany hasičů byla ukončena ve 23.12 hodin.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet