Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tankový výcvik HZS ČD

Těžká technika opět řádí v Milovicích.

Ve dnech 17.-23. 10. 2005 proběhl v bývalém vojenském prostoru Milovice metodický výcvik práce s vyprošťovacím tankem resp. tanky VT-55 A Hasičského záchranného sboru Českých drah. Zúčastnilo se ho několik desítek zaměstnanců JPO HZS ČD, kteří jsou určeni na jejich obsluhu z požárních stanic hl. m. Praha, České Budějovice, Ústí nad Labem a Olomouc.

Pod vedením instruktorů z pražské stanice HZS ČD si každý účastník výcviku vyzkoušel práci s vyprošťovacím navijákem a ostatním pomocným zařízením na tanku. Jako cvičný předmět vyprošťovacích prací posloužil vždy jeden ze dvou tanků. Oba v Milovicích přítomné tanky VT-55 A jsou dislokovány na pražské stanici. ,,Ostrý,, výjezdový je v klasických hasičských barvách včetně modrého majáčku a je osazen přední radlicí, druhý slouží jako záložní.

Po praktickém nácviku vyprošťovacích prací se přešlo k jízdám v opravdu těžkém terénu tankodromu. Řidiči si při nich dokonale vyzkoušeli praktické ovládání strojních součástí a ovládacích prvků tanků. Jízda a zvuk tankového motoru, to je prostě úchvatná podívaná. Jediná věc, která hasičům občas mírně ztěžovala výcvik, bylo počasí. Sice svítilo slunce, ale i přesto bylo hodně chladno a vítr udělal také své. Byl to prostě a teď použiji v poslední době populární slovíčko ,,fičák,,. Nicméně když je hlášený výjezd, na počasí nelze samozřejmě brát zřetel. Po ukončení výcviku se provedla na tancích vždy nezbytná každodenní údržba a pochopitelně i závěrečné hodnocení výcvikového dne instruktory.
Sdílet