Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská Olympiáda mladých hasičů CTIF 2011 Kočevje

Každý z nás žil v roce 2009 Olympiádou v Ostravě, vetší část z nás ví, že mladí hasiči z Chlumce nad Cidlinou vyhráli nejcennější pohár mezi hasiči Vetter Cup, ale málo kdo ví kde se koná olympiáda letos a kde můžeme podpořit naše mladé hasiče na 18. hasičské olympiádě mládeže při obhajobě Vetter Cupu, a že to nebudou mít jednoduché.

My jsme pro vás sehnali základní informace přímo v dějišti těchto her, a to ve slovinském Kočevje kam jsme se v loňském roce podívali.

Kočevje je malé město ležící na řece Rinže asi 50 km od hlavního města Lublani v úchvatném údolí největšího zalesněného území v Evropě. Samotné město má přibližně 10 000 obyvatel a co je velmi obdivuhodné tak v celém regionu Kočevje čítající 17 000 obyvatel, je v 16 sborech dobrovolných hasičů každý 10 občan. Ve městě díky této akci probíhá kompletní rekonstrukce jak stadionu, tak i náměstí a budov, dokonce i místní dobrovolní hasiči se dočkají nové stanice.

Veškeré informace kolem hasičských her budou dostupné na oficiální stránkách, které již fungují a to na http://www.gzkocevje.si/…a-olimpijada.

Ubytování v hotelích a penziónech pro samotnou olympiádu v blízkém okolí je naprosto nereálné, protože veškerou kapacitu mají organizátoři zajištěnou pro delegace a vrchní představitele jednotlivých zemí. Z tohoto důvodu budou přímo ve městě vybudovány dvě stanové městečka pro fanoušky a návštěvníky.

Zajímavosti:

Z Prahy do Kočevě jen 650 km po dálnici a 90 km po okreskách. Opravdu se vyplatí zaplatit dálniční známky jak v Rakousku tak ve Slovinsku, časový rozdíl je téměř 7 hodin.

Nesnažte se mluvit anglicky nebo německy, těmito jazyky se ani ve většině obchodů nedomluvíte, bohatě vám stačí čeština a k tomu ruce.

Přímo centrem Kočevje pomalu protéká řeka Rinža, která za městem mizí v podzemí a zpět napovrch vyvěrá o 20 km dál u soutoku s řekou Kupa, která je zároveň hranicí s Chorvatskem, i přes tuto skutečnost je tato řeka zpřístupněna pro vodáky, v horní části idéální divoká řeka pro rafty, ve spodní části, poklidná řeka pro každého protékající nádhernou, člověkem nedotčenou přírodou. Veškeré vybavení je možno zapůjčit v několika lokalitách podél této řeky.

Celá lokalita je i velice zajímavá pro pěší turistiku a cykloturistiku ale jen na vyznačených trasách z důvodu velkého výskytu medvědů.

60 km je to pouze k nejbližší pláži, ale již na chorvatském území.

Ne nadarmo se Slovinsku říká levné Švýcarsko, za stejné služby jako u nás zaplatíte stejné peníze s výjimkou paliva, benzín a nafta za současného kurzu Eura je nesrovnatelně levnější

Tak proč nespojit aktivní dovolenou v nádherném prostředí nedaleko moře s podporou našich Mladých hasičů, kteří potom, co předvedli v Ostravě, si to zaslouží.

Dobrovolní hasiči Kočevje (Gasilska zveza Kočevje):

Tak jako v dalších zemí Evropy, tak i ve Slovinsku funguje systém založený na dobrovolných hasičích. Podle toho vypadá i jejich vybavení a technika, které jim může závidět i leckterá jednotka HZS. Při naší návštěvě jsme se setkali s velkorysým přivítáním a obdarováváním. Tak jako při každé takové návštěvě došlo k výměně domovenek, triček a čepic a představení techniky a stanice. To jsme ale netušili, co vše pro nás připravili.


FOTOGALERIE: http://tcardajpp.rajce.idnes.cz/Kocevje/


Na jejich přání jsme se vrátili odpoledne zpět na hasičárnu, kde již byl připraven dopravní automobil a před námi vyhlídková jízda krásnou přírodou po ještě krásnějších sborech regionu. Na každé hasičárně nás čekala skupinka místních, kteří nás přivítali, představili techniku a zázemí, načež následovalo pohoštění a diskuze o naší krásné hasičské práci u nás a ve Slovinsku. Nikde se nezapomnělo na povinnou společnou fotografii a samozřejmě zápis do kroniky. Celkem nás takhle mile přivítali na 6 sborech, kde jsme rozhodně chválou a díky nešetřili.

Tak milé překvapení a ochotu nikdo z nás nečekal, za což velice děkujeme slovinským hasičům z regionu Kočevje.

Pokud budou takhle milí a pohostinní i při Olympiádě CTIF, máme se všichni na co těšit.

PS: A pokud by se při vaší cestě našlo místo pro náš světoznámý becherův karlovarský pramen, neváhejte a přibalte ho sebou. Hasiči z Kočevje budou velice potěšeni a připraví pro vás velice milé překvapení.

Matěj Marosz, Oldřich Martinák a Karel Šuhájek

Sdílet