Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v noci kontrolovali hudební kluby ve Frýdku-Místku a Třinci

Osm hudebních klubů a barů s tanečním parketem ve Frýdku-Místku a Třinci kontrolovali v noci z pátku na sobotu 1. 4. 2011 pracovníci oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Územního odboru Frýdek-Místek, ve spolupráci s kolegy z Městské policie ve Frýdku-Místku a Třinci. Při kontrolách bylo odhaleno celkem 24 pochybení ze strany provozovatelů.

Hasiči kontrolovali dodržování předpisů o požární ochraně a souvisejících předpisů, například vybavenost klubů hasicími přístroji, nástěnnými hydranty i to, zda provozovatelé vytvořili podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce.

Při kontrole vytváření podmínek pro hašení a záchranné práce byly objeveny nedostatky, které se týkaly především nedostatečného, nebo zcela chybějícího označení únikových cest a únikových východů a také neoznačení čísla tísňového volání a pokynů ke způsobu ohlášení požáru. Rovněž byly zjištěny nedostatky v oblasti zajištění provozuschopnosti hasicích přístrojů a nástěnných hydrantů. Nejčastějším nedostatkem, a to v pěti případech, bylo nezajištění hasicích přístrojů, umístěných na podlaze, proti pádu.

Hasiči znovu připomínají, že zřetelné vyznačení směrů úniku bezpečnostními značkami má za úkol zajistit rychlé a účinné navedení unikajících osob z objektu na volné prostranství nejkratší možnou cestou. Stejně tak provozuschopnost hasicích přístrojů a nástěnných hydrantů a jejich přístupnost zajišťuje možnost jejich použití v případě vzniku požáru a zvyšuje šance jednak na uhašení požáru v jeho počáteční fázi, tak na eliminaci následných škod.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet