Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji zachránili dva psy

V Moravskoslezském kraji zachránili profesionální hasiči ve středu 6. 4. 2011 odpoledne hned dva psy – navíc během pouhé hodiny. První z nich se propadl v Karviné-Novém Městě ze třetího patra obytného domu do přízemí špatně zajištěnou výtahovou šachtou, druhý skončil ve stoce v Ostravě-Hrabové při honění míčku. Oba ale vyvázli bez zranění.

V Ostravě-Hrabové byla fenka německého ovčáka tak zaujata hrou s míčkem, že za ním skočila do stoky, plné bahna, a pak nemohla ven. Nedokázala jí pomoci ani panička.

Na místo nehody po jejím úpěnlivém volání na tísňovou linku přijeli hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Hrabůvce. Samotný zásah jim trval pouhých šest minut – dva hasiči chytili fenku za vodítko a obojek, další dva museli do bahna a nadlehčovali ji.

Panička a zvláště fenka byla vděčná a milá.

„Otřepala na nás všechno bláto, co měla na sobě,“

poznamenal s úsměvem velitel hasičského zásahu.

To v Karviné měl psí kříženec mnohem větší štěstí, když také vyvázl bez zranění. Zřejmě při opravě výtahu zůstala ve vstupních dveřích ve třetím patře (4. NP) mezera pod kabinou a tímto otvorem spadl pes o tři patra níž. Pak jen bylo slyšet jeho štěkání. Hasiči se k němu nemohli dostat, proto (jak už tomu obvykle bývá) vymysleli jednoduché a geniální řešení – k ňafajícímu pejskovi se probourají.

Vysekat otvor do cihlové zdi o síle přes 10 cm nebylo obtížné, jen si hasiči z karvinské stanice HZS MSK museli dávat dobrý pozor, aby úlomky zdiva zvíře nezranily. Když byl otvor dostatečně velký, aby se jím mohl protáhnout jeden z hasičů až po pás, bylo vyhráno. Psa vytáhl a ten skončil v náručí vděčných a spokojených majitelů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet