Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rychnově nad Kněžnou otevřeli novou požární stanici

Rychnovští profesionální hasiči se dočkali nové požární stanice. Ta byla ve čtvrtek 7. dubna 2011 otevřena v lokalitě Na Spravedlnosti v Rychnově nad Kněžnou. Slavnostního přestřižení pásky se ujali ministr vnitra ČR Radek John, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a zástupci Hasičského záchranného sboru České republiky.

Nová požární stanice a sídlo územního odboru Rychnov nad Kněžnou byly vybudovány jako součást průmyslové zóny Solnice – Kvasiny. Tím, že se nová požární stanice nachází v blízkosti silnice číslo 14, dojde k výraznému zkrácení dojezdových časů hasičů. „Výrazně se tak sníží náklady investorů na požární ochranu objektů,“ řekl v průběhu slavnostního otevření královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Částku na financování projektu nové požární stanice včetně pomocných objektů v celkové výši 219 mil. Kč poskytlo Ministerstva financí ČR prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CZECHINVEST. „Královéhradecký kraj uhradil náklady ve výši 4 mil. Kč za projektovou dokumentaci a technický dozor investora,“ přiblížil financování projektu Franc.

Do nové požární stanice se jako první v únoru po nainstalování potřebných technologií přestěhovalo operační středisko rychnovských hasičů. Postupně do nového objektu zamířili také hasiči v nepřetržité směně s výjezdovou technikou. „První ostrý výjezd z nové požární stanice přišel 3.března před polednem, kdy jednotka vyjížděla k požáru travního porostu do Lokota“ uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. František Mencl. Nová požární stanice disponuje garážemi pro 14 hasičských vozidel a poskytuje kompletní zázemí pro hasiče v nepřetržité směně a prostory pro krizové řízení a speciální služby. Součástí požární stanice jsou také moderní učebny, tělocvična a venkovní sportoviště. „Nová požární stanice však do budoucna nebude sloužit pouze hasičům,“ doplnil Mencl. S rychnovskými hasiči se již dohodla Policie ČR na využívání tělocvičny a venkovních sportovišť a dobrovolní hasiči pak budou prostor sportoviště s cvičnou věží využívat pro výcvik a soutěže v požárním sportu.

Ministr vnitra při příležitosti otevření nové stanice předal řediteli HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Rychnov nad Kněžnou novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Terrno 4×4, která byla pořízena z finančních prostředků Ministerstva vnitra. Nové požární vozidlo pokřtili ministr vnitra Radek John, generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán a ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. František Mencl.

Hasiči z požární stanice v Rychnově nad Kněžnou nezasahují pouze ve svém okrese. Podle aktuální potřeby vypomáhají svým kolegům nejen v rámci sousedních okresů Královéhradeckého kraje, ale i v Pardubickém kraji. Díky své poloze „příhraničního“ okresu a mezinárodním dohodám zasahují v rámci přeshraniční spolupráce také na území Polska.

Projektovou dokumentaci připravila společnost Centrum Pardubice, projektový ateliér, s.r.o., výstavbou pak byla pověřena společnost VCES a.s. „Staveniště jsme převzali v pondělí 11. května 2009 a ihned byly zahájeny přípravné práce. Při slavnostním zahájení jsem slíbil dokončit hlavní objekt v srpnu 2010, což se nám podařilo. V listopadu 2010 jsme potom předali celou novou požární stanici včetně pomocných objektů,“ přiblížil průběh stavby obchodní ředitel VCES a.s. Ing. Martin Bašek. „Věříme, že i v případě rychnovské požární stanice jsme hasiče přesvědčili o našich kvalitách,“ uzavřel Bašek.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet