Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoucké TFA obhájil loňský vítěz Jiří Mikulecký

Opět po roce se před výškovou budovou RCO, u krajského úřadu Olomouckého kraje uskutečnil ve středu 11. 5. 2011 závod v disciplíně T.F.A. Velký počet startujících, skvělé počasí a dobrá nálada tak přispěla ke kvalitě závodu jakým již tohle sportovní klaní tradičně po několik let bývá.

Na start závodu se v letošním roce postavilo 80 závodníků z různých koutu republiky a to nejen profesionálních ale i dobrovolných. Ti Olomoučtí zároveň tímto závodem prošli kvalifikací na mistrovství ČR v této disciplíně, která se letos bude konat v listopadu v Praze. Celý závod byl rozdělen do tří hodnocených kategorii a to muži do 40 let, nad 40 let a poslední součtová kategorie časů jednotlivců v kategorii družstev.

Závod byl odstartován krátce po půl desáté první dvojící závodníků. Na prostoru před budovou RCO závodníci nejprve prošli silovými disciplínami. Jako první roztažením dvou hadic označení „B“ se zapojenou proudnicí. Druhá silově náročná činnost prověřila fyzickou zdatnost hasičů u disciplíny pod názvem „hamrbox“, zde museli soutěžící pětikilovým kladivem udeřit 30 ranami nahoru a dolů. Po zvládnutí tohoto úkolu dále závodníky čekal přeskok přes dvoumetrovou bariéru a další z těžších úkolů a to přenesení 80 kg figuríny. Závěrečnou spodní zastávkou závodníků před výběhem do 18 patra bylo vylezení na lešení a zněj poté vytáhnou 25 kg barel s pěnidlem.

Opravdu velmi náročné silové disciplíny již jasně ukazovali jak dobře jsou někteří závodnici připraveni pro letošní sezónu v této hasičské sportovní disciplíně. Někteří s těžkostí naopak většina s ladem a úsměvem a s uschování sil pro výběh do osmnáctipatrové budovy. Kde každé patro skrývalo 22 schodů. Z celkového počtu závodníků vzdal pouze jeden ze závodníků a pouze tři byli diskvalifikováni pro porušení pravidel.

Vítězným závodníkem letošního klání se stal favorizovaný obhájce loňského prvenství Jiří Mikulecký z Pardubického kraje, kterému se povedlo také vylepšit svůj rekord z loňska o 2 sekundy v čase 3:34,6. Hned za ním skončil Radek Kladiva ze Zlínského kraje v čase 3:40,4 Třetí pozice patří domácímu závodníkovi Janu Šindelkovi v čase 3:41,3.

V druhé kategorii nad 40 let ve vynikajícím čase skončil závodník Kouřil Daniel čas 3:56, druhý Zeman Tomáš v čase 4:30 a třetí Josef Vlk v čase 4:32. V družstvech pak kralovali společně bratři Jiří a Ladislav Mikulecký s Alešem Navrátilem, pod velmi humorným názvem svého družstva „ Marná snaha “, zvítězili v součtu s časem 11:21,7, za nimi skončili druzí kolegové z HZS Beroun a třetí příčka v kategorii družstev patří HZS Olomouckého kraje územního odboru Přerov.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet