Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící skládka zaměstnala 10 jednotek hasičů

Vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a zásah 10 jednotek hasičů si ve čtvrtek večer vyžádal požár skládky v Měníně na Brněnsku.

Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v 19.02 hodin. Protože ze skládky se do okolí valil hustý černý dým a oheň se šířil na zaparkovaná nákladní auta, velitel zásahu požádal krajské operační a informační středisko HZS JmK o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích a v Brně-Slatině a Lidické ulici, a dobrovolné jednotky z Měnína, Moutnic, Židlochovic, Blučiny, Sokolnic, Újezdu u Brna a Žatčan.

Požár v areálu bývalého zemědělského družstva za obcí zachvátil skládku stavebního odpadu. Z celkové plochy skládky zhruba 40 krát 15 metrů hořela třetina. Černý dým vycházel z hromady starých pražců, bytových jader, nábytku a dalšího materiálu navršené do výšky dvou až tří metrů. V bezprostřední blízkosti požářiště oheň ohrožoval odstavený chladírenský návěs kamionu a nákladní automobil LIAZ. Proti plamenům hasiči, kteří v hustém dýmu zasahovali v dýchací technice, namířili tři vodní proudy s těžkou pěnou. Protože v zemědělském areálu nebyl žádný funkční zdroj vody, k doplňování cisteren hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantů v Měníně a Otmarově. Díky intenzivnímu hašení se oheň podařilo v 19.40 hodin dostat pod kontrolu a zabránit jeho rozšíření na zaparkovaná vozidla. Žhnoucí hromadu odpadu pak hasiči spolu s pracovníky zdejší firmy pomocí bagru další více než tři hodiny rozhrabávali a dohašovali vodou se smáčedlem. Náročné rozebírání skládky a likvidaci požáru hasiči ukončili ve 22.52 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, hustý kouř s toxickými zplodinami hoření obyvatele okolních obcí díky příznivým povětrnostním podmínkám neohrozil. Protože na skládce hořel odpad, vyšetřovatel HZS JmK nevyčíslil žádnou škodu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet