Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Domorodci přivítali naše závodníky

Čeští hasiči reprezentují Českou republiku na světových hrách na Novém Zélandu. Zprávy přináší denně Bohouš Dušek. Sledujte poutavé vyprávění o této výpravě a držte našim borcům palce.

Zde jsou odkazy na předcházející články

O 7. Světových hasičských hrách

První den

Druhý den


Den třetí

Dopoledne v 11:00 proběhl vzpominkový akt na newyorkské hasiče, kterým zde byl odhalen pomník. Pomník je vytvořen z části ocelové konstrukce, která byla vytažena právě z WTC a dovezena sem. Čestnou stráž drželi hasiči z New Yorku. Přítomno bylo asi 1000 lidí včetně starosty města několika velvyslanců, ředitele policie a hasičů. Pomník je postaven na ulici Kilmore street v těsné blízkosti centralní hasičské stanice.

Odpoledne ve 14:00 se uskutečnil zahajovací ceremoniál. Pochod městem odstartoval od Bridge of Remembrance a končil na Cathedral square.

Největsí ovace při vstupu na náměstí sklidili newyorští kolegové, hasiči z nejmladšího státu Nové Kaledonie a hasiči z Hong Kongu.

Po kulturním vystoupení původních obyvatel Maorů, starosta města hry zahájil. Do Christchurch přijelo pres 3000 ucastniku z 30
zemi.


Den čtvrtý

Dnes už jsme zasáhli do bojů o medaile, Tomáš Melčák z Nového Jičína je ve své kategorii zatím na velmi pěkném 4. místě v nejprestižnější a nejvíce obsazenou disciplínu TFA. Miroslav Hovorka vstupuje do souteže TFA zítra.

Část výpravy, která měla dnes volný den relaxovala v nedalekých termálních lazních Hanmer Springs. Tyto prameny leží v horách. Je zde krásný pohled z vody, teplé kolem 30 stupňů, na vrcholky hor, z nichž jsou některé ještě zasněžené. Dále jsme navštívili středisko Kaikoura, kde je největší atrakcí pozorovaní velryb z lodě nebo vrtulníku.

Bohužel, zde jsme neměli štěstí kvůli špatnému počasí. Určitě budeme raději, když nám bude přát štěstí sportovní.

Ale štestí na cestě jsme přeci jen měli. Když jsme se vraceli po pobřeží zpět zastavila nás policejní hlídka z důvodu nepřipoutání se bezpečnostními pásy. Za každou nepřipoutanou osobu 150 dolarů pokuty. V našem mikrobusu jich bylo 8.

Když zjistili, že vůz je plný hasičů, zeptali se, ke kolika dopravním nehodám jsme už za svůj hasičský život jeli. Počkali až se připoutáme a nechali nás pokračovat v cestě.

Ještě bych se chtěl vrátit k našemu cestování. Při přestupu v Sydney, kde jsme tři hodiny čekali na spoj do Christchurch, byl z okna letištní haly vidět veliký kouřouvý mrak smerující na město, a lesní požár. Občerstvovali jsme se v letištní restauraci a místní přislušníci policie, kteři se s námi dali do řeči, se ptali, zda-li jsme přijeli pomoc našim australským kolegům nebo raději pojedeme sportovat.

Odpověděli jsme diplomaticky, že bychom rádi pomohli, ale že nemáme australské vízum a navíc ziskat to pracovní, je velký problém.
Rozhovor ukončili usměvem a slovy Good luck czech boys.
Sdílet